Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η κατάσταση στη χώρα έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση τους πολίτες. Η οικονομία έχει καταρρεύσει πλήρως, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν όσα μπορούν, κυρίως για τα παιδιά τους.

    «Οι άντρες μας κάθονται στο σπίτι και τα παιδιά μας πεινούν», λέει η Yasemeen, η οποία δέχεται μόνο να δώσει το μικρό της όνομα στο ρεπορτάζ της Guardian. Η ίδια κάθεται στο πίσω μέρος ενός ανοιχτού τυπικού κοντέινερ, μαζί της έχει ρούχα της οικογένειάς της, χρησιμοποιημένα τετράδια που παρά το γεγονός ότι είναι γραμμένα, προσπαθεί να τα πουλήσει.

    Πακιστάν: Πώς οι Ταλιμπάν ευνόησαν τη θέση του στη διεθνή σκακιέρα και του φέρνουν ξανά συμμάχους

    Η Yasemeen δεν είναι η μοναδική. Τα τελευταία τους υπάρχοντα προσπαθούν να πουλήσουν οι περισσότεροι Αφγανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπισία. Η μόνη ελπίδα της Yasemeen είναι να πουλήσει τα πράγματα και να στείλει τα χρήματα στα μέλη της οικογένειάς της, στη Καμπούλ. Ο σύζυγός της, ζωγράφος και διακοσμητής, είναι άνεργος εδώ και μήνες.

    Με τις τράπεζες να είναι κλειστές για εβδομάδες και τα ΑΤΜ να μην διαθέτουν μετρητά, ακόμα και εκείνοι που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν χρήματα και να τα αποταμιεύσουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να τα βγάλουν. Ταυτόχρονα, ο φόβος που επικρατεί στους δρόμους, όπου περιπολούν μέλη των Ταλιμπάν, έχει οδηγήσει τους πολίτες να μένουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα καταστήματα και εστιατόρια να μην λειτουργούν.

    Σε αυτό το μεταίχμιο της παλιάς και της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, πολλοί κρατικοί υπάλληλοι δεν αμείβονται. Βέβαια, ακόμα και πριν την εξουσία των τελευταίων, στις 15 Αυγούστου, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας, εξαρτώνταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ διέκοψαν τη χρηματοδότηση για τα έργα τους στη χώρα ως απάντηση στους Ταλιμπάν που αποκτούν τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για μια ανθρωπιστική καταστροφή που επέρχεται στο Αφγανιστάν. Η οικονομική δυσπραγία είναι σαφώς ορατή στους δρόμους του Mazar-e-Sharif.

    Σε μια σκονισμένη λωρίδα ασφάλτου ανάμεσα σε δύο πολυσύχναστες λωρίδες κυκλοφορίας, ο Haji Nader, 70 ετών, κάθεται δίπλα σε ένα σωρό μαγειρικά σκεύη απλωμένα σε ένα σκονισμένο κομμάτι ύφασμα. Αγοράζει τα αγαθά του από οικογένειες που χρειάζονται χρήματα για φαγητό ή που προσπαθούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να φύγουν από τη χώρα, λέει.

    «Αυτά τα πράγματα παλιά ανήκαν σε οικογένειες που θέλουν να πάνε στην Τουρκία, την Ευρώπη ή τον Καναδά. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν τώρα», λέει ο Haji κάτω από τη σκιά μιας ομπρέλας. «Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πολίτες επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί. Τους βλέπεις εδώ να προσπαθούν να πουλήσουν τα πράγματά τους για να μπορέσουν να αγοράσουν τέσσερα ή πέντε κομμάτια ψωμί».

    Φωτογραφία: Getty