Πίνακας Περιεχομένων
    1. McDonald’s και Starbucks αποδέχτηκαν τη χρήση του Bitcoin στις συναλλαγές
      1. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια 3 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ελ Σαλβαδόρ.

    Είναι μια εικόνα από το μέλλον; Είναι η αρχική αποτυχία ενός πειράματος που θα επιβεβαιωθεί; Αυτό που συνέβη στο Ελ Σαλβαδόρ με το bitcoin, είναι ως και ιστορικό. Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση υιοθέτησε ένα κρυπτονόμισμα και το έκανε ισάξιο με το βασικό της νόμισμα που είναι το αμερικανικό δολάριο.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Ναγίμπ Μουκέλε ανακοίνωσε ότι η Τρίτη θα ήταν η «Bitcoin Day» για το Ελ Σαλβαδόρ και μάλιστα η κυβέρνηση είχε προβεί στην αγορά 550 bitcoins αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων, για να τα διοχετεύσει στο ταμειακό απόθεμα της χώρας.

    Το Ελ Σαλβαδόρ βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια άσχημη οικονομική κατάσταση, με τους πολίτες να έχουν σε αρκετά χαμηλό ποσοστό πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό. Η χώρα έχει ήδη δανειστεί από το ΔΝΤ, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για έναν νέο δανεισμό. Σε μια τέτοια κατάσταση, η κυβέρνηση θέλησε να δώσει την ευκαιρία στις πλατιές, φτωχιές μάζες – το 22.6% του πληθυσμού 6.3 εκατομμυρίων είναι στο όριο της φτώχειας -, να έχουν πρόσβαση σε έναν δικό τους λογαριασμό και συμμετοχή στην ψηφιακή οικονομία.

    Ήθελε επίσης να γλυτώσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, που σπαταλώνται σε έξοδα τραπεζικών συναλλαγών σε εμβάσματα από το εξωτερικό, αν και το BBC αναφέρει πως η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε πως το ποσό θα ήταν πιο κοντά στα 170 εκατομμύρια.

    Έτσι, τον Ιούνιο ανακοίνωσε πως από την 8η Σεπτεμβρίου το bitcoin θα ήταν ένα κρυπτονόμισμα με νόμιμη υπόσταση στην αγορά και θα χρησιμοποιείτο όπως κάθε άλλο νόμισμα. Είχε αγοράσει και 400 Bitcoins αξίας 20 εκατομμυρίων, κίνηση που έφερε άνοδο στην τιμή του κρυπτονομίσματος στα 52.000 δολάρια. Αυτή η πρωτοφανής κίνηση, θα έδινε και  μια ευκαιρία στο ΑΕΠ της χώρας να σημειώσει μια άνοδο μεγαλύτερη από το 2.3% του 2019 και τη στασιμότητα του 2020.

    «Στο διάολο ο Μπουκέλε και το Bitcoin του»

    McDonald’s και Starbucks αποδέχτηκαν τη χρήση του Bitcoin στις συναλλαγές

    «Πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά του παρελθόντος. Το Ελ Σαλβαδόρ έχει το δικαίωμα να γίνει μέρος του πρώτου κόσμου» έγραψε σε ένα tweet ο Μπουκέλε.

    Στο πλαίσιο μάλιστα της προώθησης του στην αγορά, το κράτος θα μοίραζε ψηφιακά πορτοφόλια – εκεί όπου διατηρούνται τα κρυπτονομίσματα – με bitcoin αξίας 30 δολαρίων, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν και να πείσουν και άλλους να το βάλουν το bitcoin στις καθημερινές τους συναλλαγές.

    Η κυβέρνηση του Μπουκέλε προσέλαβε κιόλας την Chivo για να στήσει το σύστημα που θα υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση και οι εγγραφές ήταν τόσες στην πρώτη ημέρα, που το σύστημα σχεδόν κράσαρε. Τοποθετήθηκαν επίσης στην πρωτεύουσα ATM για μετατροπή των bitcoins σε δολάρια, χωρίς πρόσθετη χρέωση για τη μετατροπή.

    Στη συνέχεια, η αρχικά αρνητική Huawei υποστήριξε κι αυτή μέσω των συστημάτων της τις συναλλαγές με bitcoin, ενώ η εφαρμογή που θα κατέβαζαν οι πολίτες, βρισκόταν και υποστηριζόταν από το AppStore και όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς. Τα McDonald’s και τα Starbucks είχαν με τη σειρά τους αποδεχτεί τη χρήση του κρυπτονομίσματος στις συναλλαγές με πελάτες.

    Μόνο που αυτή η μετάβαση έγινε με τρόπο ατσούμπαλο, δίχως να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση στο έθνος για το πώς χρησιμοποιείται το κρυπτονόμισμα και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες μετουσιώθηκαν σε πορείες διαμαρτυρίας και βανδαλισμούς με πυροτεχνήματα και καμμένα λάστιχα στην πρωτεύουσα (Σαν Σαλβαδόρ) από 1.000 άτομα μέσα σε ένα 24ωρο, εξαιτίας της πτώσης της αξίας του bitcoin κατά 14% (από 46.995,16 δολάρια σε 38.662,51), ενώ στη διάρκεια της ημέρας είχε πτώση ως και 20%.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει απώλεια 3 εκατομμυρίων δολαρίων για το Ελ Σαλβαδόρ.

    «Ήταν μια πολύ άσχημη μέρα για την προεδρία του Μπουκέλε και το πείραμα του με το Bitcoin. Ο νόμος γι΄αυτό πέρασε από το κοινοβούλιο σχεδόν χωρίς debate και ψηφίστηκε μέσα σε 5 ώρες. Δεν είμαστε εχθροί των κρυπτονομισμάτων ή hates του Bitcoin, αλλά δε θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις να αποδέχονται το bitcoin.

    Η πολιτεία μπορεί να στηρίζει τις πληρωμές και να μειώνει το ρίσκο, αλλά στο τέλος της ημέρας, είμαστε εμείς οι φορολογούμενοι που αποτελούμε την πολιτεία» αναφέρει στο BBC ο Τζόνι Ράιτ Σολ, ηγέτης της αντιπολίτευσης.

    «Όπως όλες οι καινοτομίες, έτσι και τώρα, δεν θα τα πετύχουμε όλα σε μια μέρα ή σε έναν μήνα» εξηγεί ο Μπουκέλε που είναι πεπεισμένος πως το Bitcoin θα οδηγήσει το Ελ Σαλβαδόρ στον προορισμό του.

    Σε αυτή την προσπάθεια, δε θα προχωρήσει ανεμπόδιστος. Από την πρώτη στιγμή οι ΗΠΑ τον έθεσαν υπό παρακολούθηση και έβαλαν στη μαύρη λίστα τους τους συμμάχους του, ενώ ο οίκος Moody’s κατέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, που περιμένει να λάβει δάνειο 1 δισ. από το ΔΝΤ, ενώ και τα ομόλογα της βρέθηκαν σε δυσμενή θέση στις διεθνείς αγορές.