Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γύρισε στην κρητική γη ο Μίκης Θεοδωράκης

    Σε συγκινησιακό κλίμα και σε στενό οικογενειακό κύκλο και με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν εμφανώς συγκινημένη, και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έγινε η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων.

    Οι παριστάμενοι του πετούσαν λουλούδια, ενώ ο Δημήτρης Μπάσης, Πέγκυ Ζήνα και Μελίνα Ασλανίδου, συνοδεία των μελών της Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, τραγουδούσαν το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι το Κρυφό» και τον «Ζορμπά». Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται πλέον στην αγκαλιά της κρητικής γης και δίπλα στους γονείς του και τον αδελφό του, Γιάννη.

    Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου, μεταξύ του οποίου φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς. Όλοι τραγουδούσαν τα τραγούδια του. Η τελετή της ταφής έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε «Αθάνατος», περιμένοντας έξω από την πόρτα του κοιμητηρίου.

    Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίωνολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό της κόρης του Μαργαρίτας.  Η κόρη του Μαργαρίτα, στον επικήδειό της τραγούδισε «Το Παλικάρι», ποίημα του πατέρα της: «Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου την καρδιά», είπε μετά το τραγούδι που έγινε μοιρολόι.

    Έξω από την εκκλησία, πλήθος κόσμου χαιρετούσε τη σορό του Μίκη, ενώ Κρητικοί βρακοφόροι τραγούδησαν το ριζίτικο «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις»: τραγουδούσαν ριζίτικα τραγούδια, ενώ το πλήθος που ακολουθεί τη νεκρική πομπή τραγουδούσε «Η ζωή τραβά την ανηφόρα». Η πομπή προς το κοιμητήριο έγινε πεζή.

     

    Γύρισε στην κρητική γη ο Μίκης Θεοδωράκης

    Η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά ήταν η τελευταία του επιθυμία, που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους, μέσω επιστολών, θέλοντας να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις. Ο Μίκης είχε επιλέξει όχι μόνον τον τόπο αναπαύσεως, αλλά και το σχέδιο του τάφου του.

    Ο Γαλατάς είχε ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, καθώς είναι το χωριό που γεννήθηκε ο πατέρας του, ο τόπος που ο μεγάλος μουσικός συνέθεσε τον Επιτάφιο και που αναζήτησε καταφύγιο δύσκολες στιγμές, ενώ εκεί βρίσκεται η πατρική του οικογένεια.

    Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρέθηκε η οικογένειά του -και η κόρη του Μαργαρίτα που χθες ήταν απούσα από την τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη Αθηνών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλέκα Παπαρήγα, η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Παύλος Πολάκης.

    «Ο Μίκης Θεοδωράκης καθόρισε τις ζωές μας, μας ενέπνευσε, αφουγκράστηκε τη Ρωμιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο λόγο του ο δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι έδωσε ανάσα ελευθερίας σε όλους τους ανθρώπους. «Έζησε εκατό ζωές σε μία» ανέφερε, μιλώντας για σειρά πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

    Μετά τον επικήδειο που διάβασε ο δήμαρχος Χανίων, η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, σηκώθηκε στο μικρόφωνο και τραγούδησε ένα από τα τραγούδια του πατέρα της. «Το Παλικάρι», ένα τραγούδι που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης και είχε τραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

    Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Κρήτης αναφέρθηκε τόσο στο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη όσο και στην πολιτική του δράση. Πάνω στο φέρετρο είχαν τοποθετηθεί βραβεία και παράσημα που του είχαν απονεμηθεί κατά τη διάρκεια του βίου του. Από νωρίς το πρωί, κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό.

    Από τη Δημοτική Αγορά, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Χανίων, όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».