Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, Mohammad Ashraf Ghairat, έκανε ξεκάθαρη τη θέση του για τις γυναίκες στην εκπαίδευση, οδεύοντας το Αφγανιστάν προς τον Μεσαίωνα. Διορισμένος από τους Ταλιμπάν, υπόσχεται να μην επιτρέψει σε καμία γυναίκα να μορφωθεί, αλλά ούτε και να διδάξει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Σας δίνω το λόγο μου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Όσο ισχύει ένα πραγματικά ισλαμικό περιβάλλον για όλους, στις γυναίκες δε θα επιτρέπεται να έρχονται στα Πανεπιστήμια είτε για δουλειά, είτε για σπουδές».

    Αφγανιστάν: Ωμή παραδοχή – «Οι ακρωτηριασμοί και οι εκτελέσεις θα επιστρέψουν…απλώς όχι σε δημόσια θέα»

    Φυσικά, υπήρξαν αντιδράσεις από τις ήδη υπάρχουσες καθηγήτριες, με μία εξ αυτών να δηλώνει στους New York Times: «Σ’ αυτό το άγιο μέρος, δεν υπήρχε τίποτα μη ισλαμικό. Το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ είναι το σπίτι του αφγανικού έθνους».

    Όλα τα παραπάνω, έρχονται κόντρα σε παρελθοντικές δηλώσεις των Ταλιμπάν, που ισχυρίζονταν πως θα στηρίξουν τις γυναίκες, επιτρέποντας τους να εργαστούν και να σπουδάσουν. Πλέον, ο πρώην υπουργός Εκπαίδευσης, δηλώνει πως «δεν υπάρχει ελπίδα. Καταστράφηκαν τα πάντα».

    Επιπλέον, το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της χώρας, στο οποίο οι ΗΠΑ επένδυσαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, εγκαταλείφθηκε και καταλήφθηκε από Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος των τελευταίων, δήλωσε στους New York Times ότι «γίνονται προσπάθειες για ένα ασφαλέστερο σύστημα μεταφορά για τις μαθήτριες, προκειμένου να προστατεύονται». Είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, βέβαια. Μάλιστα, επειδή έχουν μείνει ελάχιστες εκπαιδευτικοί, και να ξανανοίξουν κανονικά τα σχολεία, δε θα υπάρχει κανείς να διδάξει τα κορίτσια.