Το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισε αποτελεσματικότητα 74%, ενώ δεν υπήρξε κανένας θάνατος εμβολιασμένου σε μεγάλη δοκιμή του, στην Αμερική. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 79% που είχε ανακοινώσει η εταιρεία σε προκαταρκτικό στάδιο τον Μάρτιο και είχε λίγο αργότερα αναθεωρήσει προς τα κάτω στο 76%.

    Το νέο ποσοστό βασίζεται στα αποτελέσματα «τυφλής» δοκιμής του εμβολίου φάσης 3, σε 32.451 εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και το Περού, από τους οποίους οι 21.635 έκαναν δύο δόσεις του εμβολίου και οι υπόλοιποι εικονικό εμβόλιο για λόγους σύγκρισης.

    Κορωνοϊός: Μάνα και γιος στον Βόλο πέθαναν με διαφορά ημερών – Είχαν πάρει απόφαση να μην εμβολιαστούν

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν υπήρξαν μεταξύ των εμβολιασμένων καθόλου περιστατικά βαριάς ή απειλητικής για τη ζωή Covid-19, ούτε θάνατοι. Η αποτελεσματικότητα του στην αποτροπή της λοίμωξης από κορονοϊό (όχι της συμπτωματικής νόσου) εκτιμήθηκε στο 64,3%, δηλαδή σχεδόν οι δύο στους τρεις που εμβολιάζονται, δεν μολύνονται καν από τον ιό. Επίσης, δεν υπήρξαν καθόλου περιστατικά της σπάνιας παρενέργειας της θρόμβωσης.

    ‘Επειτα από αυτά τα ευρήματα, μένει να διαπιστωθεί ποιa θα είναι η τύχη του εμβολίου στις ΗΠΑ, όπου ακόμη δεν έχει πάρει καν έγκριση για επείγουσα κυκλοφορία. Η εταιρεία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να ζητήσει φέτος από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τη χορήγηση απευθείας κανονικής – παρά επείγουσας – άδειας για το εμβόλιο της. Μια κίνηση που θα γίνει περισσότερο για λόγους κύρους, παρά επειδή η εταιρεία ευελπιστεί ότι αυτό θα χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου προ καιρού κυριαρχούν τα εγχώρια mRNA εμβόλια (Μoderna και Pfizer). Το εμβόλιο της AstraZeneca, γνωστό ως Vaxzevria, έχει ήδη εγκριθεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 170 χώρες.