Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η ζωή της οικογένειας στο Αφγανιστάν

    Το καλοκαίρι, μετά από την εισβολή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αποκαρδιωτικές σκηνές που εκτυλίσσονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Μέσα σε όλες είδαμε ένα μωρό να περνιέται πάνω από έναν φράχτη με συρματοπλέγματα, καθώς οι μητέρες έδιναν τα παιδιά τους σε Αμερικάνους στρατιώτες για μια καλύτερη τύχη.

    Το μωρό στο βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, μάθαμε ότι ζει με ασφάλεια με την οικογένειά του στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Το βίντεο έχει γίνει σύμβολο της απελπισίας και του χάους στο Αφγανιστάν, καθώς πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 16 Αυγούστου.

    Δημοσιεύτηκε από τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Omar Haidiri και όπως περιγράφεται από το KOLD News 13, για μέρες κανείς δεν ήξερε τι είχε συμβεί στο παιδί ή στους γονείς.

    Ωστόσο, καθώς περνούσαν οι μέρες, προέκυψαν περισσότερες λεπτομέρειες. Η οικογένεια, τα πλήρη ονόματα της οποίας δεν έχουν δημοσιευτεί για λόγους ασφαλείας, είναι ασφαλή και ζει στις ΗΠΑ.

    Η ζωή της οικογένειας στο Αφγανιστάν

    Μέχρι που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, ο πατέρας του μωρού, Χάμιντ, εργαζόταν ως γλωσσολόγος και πολιτιστικός σύμβουλος στρατιωτικών αξιωματούχων στην Καμπούλ, μετρώντας πέντε χρόνια υπηρεσίας ως «Αφγανός σύμμαχος».

    Καθ ‘όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ζούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να βοηθήσει τους Αμερικανούς πεζοναύτες στην εκκένωση, και δεδομένου ότι αυτή ήταν μια ασφαλής περιοχή, δεν είχε καν την ευκαιρία να συναντήσει το νεογέννητο παιδί του, Λία.

    Καθώς οι μαχητές των Ταλιμπάν σάρωναν το Αφγανιστάν, η σύζυγος του, Σάντια, αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ασφαλής ήταν να φύγουν με το παιδί τους. «Πληροφορηθήκαμε ότι άνθρωποι σκοτώνονταν ή εξαφανίζονταν. Με την σχέση μου [με τον στρατό], ήξερα ότι το σπίτι μου θα ήταν το επόμενο θύμα. Δεν ήταν θέμα «αν» , αλλά «πότε», είπε ο Χάμιντ.

    Αλλά όταν εμφανίστηκαν, η Σάντια είπε ότι οι ταυτότητες, ο χρυσός, τα μετρητά και τα διαβατήριά τους είχαν παρθεί από τους Ταλιμπάν πριν μπουν μέσα στο χάος για να περάσουν από την πύλη του αεροδρομίου.

    Ενώ παρακολουθούσε από την άλλη πλευρά του φράχτη, αδύναμη να επέμβει, κατάλαβε ότι δεν θα τα κατάφερνε ποτέ. Θα συντρίβονταν μέχρι θανάτου ή θα τραυματίζονταν πολύ σοβαρά.

    Σε μια προσπάθεια να σώσει τη Λία, ζήτησε βοήθεια από έναν πεζοναύτη, ενώ πρότεινε να περάσει το μωρό από τον φράχτη. Ήξεραν ότι θα μπορούσε να πληγωθεί αλλά το προτίμησε από το να πεθάνει. Και έτσι ο πεζοναύτης συμφώνησε, τραβώντας τη Λία πάνω από το φράχτη στην ασφάλεια και στην αγκαλιά του πατέρα της για πρώτη φορά.

    Ωστόσο, η μάχη δεν τελείωσε – ο Χάμιντ έπρεπε να παραδώσει το μωρό του σε αμερικανικό στρατό πριν συνεχίσει να βοηθά με τις εκκενώσεις. Και έπρεπε ακόμα να βρει τη Σάντια, η οποία είχε καταρρεύσει από την εξάντληση. Τελικά τα κατάφερε και οι τρεις τους επανενώθηκαν.