Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η φετινή 28η Οκτωβρίου θα κρίνει πολλά

    Από έναν μεγάλο κυκεώνα νέου διχασμού σε κοινωνικό επίπεδο έβγαλε την κυβέρνηση η απόφαση της να γίνει κανονικά φέτος η παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, πάντοτε με προσοχή στις αποστάσεις και την ασφάλεια, χωρίς όμως να αποκλείονται από αυτές οι ανεμβολίαστοι. Όπως ανέφερε ο στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, από τη στιγμή που ούτως ή άλλως υπάρχουν δημόσιες δραστηριότητες συναναστροφής ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων, θα ήταν άσκοπο να διαχωριστούν στην παρέλαση.

    «Έχουμε καθημερινά συγχρωτισμούς από διαδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα γίνουν οι παρελάσεις. Θα γίνουν κανονικά οι παρελάσεις με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, κυρίως με χρήση της μάσκας» δήλωσε ο υπουργός, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται μες στην εβδομάδα.

    Ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε για την πορεία του νέου κύματος και την πίεση του συστήματος υγείας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και απάντησε «αν και δεν χειρίζομαι το θέμα, κοιτώ την πίεση στο σύστημα υγείας. Εκεί είναι ισορροπημένα τα πράγματα, υπάρχει μια πίεση στη Βόρεια Ελλάδα. Στο ΕΣΥ υπάρχουν αντοχές κυρίως ως προς το θέμα των ΜΕΘ. Η γενική εικόνα είναι μια εικόνα ισορροπίας».

    Η φετινή 28η Οκτωβρίου θα κρίνει πολλά

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, υπενθύμισε ότι υπάρχουν 3 εβδομάδες μέχρι την παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου και τα δεδομένα θα αξιολογούνται καθημερινά, όμως η σκέψη είναι πως θα γίνει κανονικά, με ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.

    Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη, καθώς θα υπάρξει και η γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι σε μερικό lockdown και με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας και για τα δεδομένα του πληθυσμού της (μόλις το 50% είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση).

    Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ στη Δράμα και την Πιερία τα ποσοστά κινούνται πιο χαμηλά, με 42,56% και 41,63%, αντίστοιχα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1.165 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, τα 475 αφορούν στη συμπρωτεύουσα. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, σε δύσκολη περίοδο βρίσκονται η Ξάνθη, η Δράμα, η Ημαθία, η Πιερία, η Πέλλα, η Καβάλα, η Καστοριά και η Λάρισα.