Έρευνα που διεξήχθη από την Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας, το 2018, αποκαλύπτει πως 3.000 κληρικοί (εκ των συνολικά 11.500) έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά 216.000 νεαρά αγόρια, από το 1950 έως το 2020. Σε 2.500 σελίδες αποτυπώνεται η απόλυτη φρίκη που λαμβάνει χώρα 70 χρόνια. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν αγόρια, στην προ-εφηβεία από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ενώ ο αριθμός αναμένεται να φτάσει στα 330.000, όταν ερευνηθεί και η δράση των λαϊκών μελών της Εκκλησίας.

    Οι αποκαλύψεις έρχονται συνέχεια της σειράς σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης, στα εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, την τελευταία 20ετία. Οι 21 ερευνητές πέρασαν 2,5 χρόνια, χωρίς να πληρωθούν, συγκεντρώνοντας και μελετώντας δικαστικά, αστυνομικά και εκκλησιαστικά έγγραφα, ενώ πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες. «Δουλέψαμε πολύ με τα θύματα και δεν αναθέσαμε το έργο της ακρόασης τους σε ερευνητικά εργαστήρια. Αυτά έκαναν μόλις λίγες ακροάσεις. Τις περισσότερες τις κάναμε εμείς», δήλωσε ο Ζαν Μαρκ Σοβέ, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα της έρευνας και πρόσθεσε: «Η δημιουργία της 21μελους επιτροπής ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτής της μυστικής και αποτρόπαιης πλευράς της κοινωνίας μας. Πρόκειται για τεράστιο έργο».

    Pandora Papers: Έρχονται αποκαλύψεις για 283 Έλληνες επιχειρηματίες και δικηγόρους

    Σημειώνεται, πως ο στόχος ήταν να διαπιστωθούν γεγονότα και να αποφευχθούν τέτοιες τραγωδίες στο μάλλον και όχι να αποδοθούν προσωπικές ευθύνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλωστε, το έγκλημα έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα για την άσκηση δίωξης και έχει παραγραφεί ή ο δράστης έχει πεθάνει. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν πιθανότερο να κακοποιηθούν τα παιδιά στο περιβάλλον της Καθολικής Εκκλησίας, παρά σε κρατικά σχολεία ή κατασκηνώσεις.

    Οι εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό των καθολικών που υπάρχουν στη Γαλλία να είναι μεταξύ του 41% και του 88% του πληθυσμού. Υπάρχουν 98 επισκοπές, στις οποίες το 2012 υπηρέτησαν 7.000 ιερείς ηλικίας έως 75 χρόνων. Κάθε χρόνο χειροτονούνται 80 με 90 ιερείς, με την εκκλησία να χρειάζεται οκτώ φορές περισσότερους για να καλύψει τα κενά που προκύπτουν από τους θανάτους των κληρικών. 45.000 καθολικές εκκλησίες και παρεκκλήσια υπάρχουν σε 36.600 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της χώρας.

    Οι εκκλησιαστικές αρχές έστειλαν σχετικό μήνυμα με σκοπό να διαβαστεί σε κάθε ενορία την περασμένη Κυριακή, στο οποίο ανέφερε πως «η δημοσίευση της έρευνας θα είναι μια δοκιμασία αλήθειας και μια σκληρή και σοβαρή στιγμή. Η παιδοφιλία μας αφορά όλους».

    Τέλος, το 2019 η Επισκοπή του Παρισιού υπέγραψε πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η έρευνα για υποψίες περί κακοποίησης, χωρίς να χρειαστεί να γίνει καταγγελία από το θύμα.

    To 7ωρο σκέψεων ενός social media «junkie»