Πίνακας Περιεχομένων
    1. Η κατάθεση του ψυχιάτρου της Ιωάννας Παλιοσπύρου
    2. Τι ανέφερε στην πρώτη της απολογία η δράστις με το βιτριόλι

    Στη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία συνεχίστηκε η δίκη της επίθεσης με βιτριόλι από την Έφη Κακαράντζουλα προς την Ιωάννα Παλιοσπύρου, έγιναν γνωστές κάποιες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που δείχνουν και τον δολοφονικό παροξυσμό που είχε πιάσει την δράστη απέναντι στο θύμα. Από τα στοιχεία της δικογραφίας, εκείνο που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι οι αναζητήσεις που έκανε η δράστις πριν την επίθεση και οι τρόποι με τους οποίους «ψάχτηκε» για να σκοτώσει την Ιωάννα. Κι αυτό είναι φανερό και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

    «Πού πουλάνε υδροκυάνιο», «ποιο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανακοπή καρδιάς», «πώς μπορεί να προκαλέσει κάποιος έμφραγμα», «σε πόση ώρα δρα η ατροπίνη», «ενδοφλέβια ένεση με αέρα», «φάρμακα που προκαλούν θάνατο», «επίθεση με οξύ» είναι οι πιο χαρακτηριστικές αναζητήσεις της Κακαράντζουλα σύμφωνα με το protothema.gr, και δείχνουν την πνευματική κατάσταση στην οποία βρέθηκε και ενδεχομένως να συνεχίσει να βρίσκεται, αφού όλα τα παραπάνω φανερώνουν εκδικητική μανία προς την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

    Η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου συνεχίστηκε χθες, με την Καρακάντζουλα να απουσιάζει. Η δράστις βρισκόταν στο κελί της και μαζί με τον συνήγορο υπεράσπισης της ετοιμάζει την απολογία της, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Μπορεί λοιπόν μέχρι σήμερα να υποστηρίζει ότι ο στόχος της δεν ήταν να σκοτώσει την Ιωάννα με το βιτριόλι, αλλά να της προκαλέσει βλάβη, όμως τα στοιχεία δεν αφήνουν ούτε σημείο αμφιβολίας.

    «Δεν ήταν μεγάλη ποσότητα. Ήταν ένα κανονικό ποτήρι. Δεν γνώριζα ότι θα προκληθεί τόσο μεγάλη ζημιά» υποστήριξε η δράστις στην πρώτη κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου. «Για την πράξη ανεύρεσης και την προμήθεια του καυστικού υλικού είμαι μόνο εγώ υπεύθυνη και κανείς άλλος. Δεν θέλω να απαντήσω από πού το προμηθεύτηκα».

    Η κατάθεση του ψυχιάτρου της Ιωάννας Παλιοσπύρου

    Εκτός από τα στοιχεία της δικογραφίας, η δίκη περιελάμβανε χθες και την κατάθεση του ψυχιάτρου που έχει αναλάβει την Ιωάννα Παλιοσπύρου.

    «Έχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο. Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρέωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα.

    Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κ.λπ. βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από. Τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

    Τι ανέφερε στην πρώτη της απολογία η δράστις με το βιτριόλι

    Στο ξεκίνημα της δίκης, στην πρώτη συνάντηση του θύματος και της δράστιδος μετά την επίθεση με βιτριόλι, η Καρακάντζουλα είχε προκαλέσει την Παλιοσπύρου και την οικογένεια της, λέγοντας της «Εσύ όμως Ιωάννα ξέρεις γιατί έγινε όλο αυτό…», αν και στη συνέχεια επέδειξε συμπεριφορά μεταμέλειας. Φυσικά η ειλικρίνεια της κάθε πράξης και φράσης δε μπορεί να κριθεί στο δικαστήριο, όπου σίγουρα ο εκάστοτε κατηγορούμενος εφαρμόζει μια τακτική για να πέσει στα μαλακά. Αυτό επιδιώκει και η Κακαράντζουλα.

    «Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν. Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ… Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη. Θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν.

    Όσο για το λόγο που προχώρησε σε αυτή την τουλάχιστον βάναυση επίθεση με βιτριόλι, η δράστις είχε αποφύγει να απαντήσει συγκεκριμένα: «Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».