Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο καιρός σε όλη την Ελλάδα

    Η κακοκαιρία «Αθηνά» ήδη από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης είναι σε εξέλιξη, ενώ στο πέρασμά της αφήνει το στίγμα της σε πολλές περιοχές της χώρας. Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, έχουμε από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μέχρι νωρίς το απόγευμα και στην Αττική.

    Τα ξημερώματα η κακοκαιρία χτύπησε και την Θεσσαλονίκη και οι ισχυροί άνεμοι έριξαν αρκετά δέντρα. Συνολικά σε έξι σημεία όπου έπεσαν δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στη Θεσσαλονίκη, κλήθηκαν να επιχειρήσουν κλιμάκια της πυροσβεστικής.

    Πρόκειται για τις οδούς, Ιασωνίδου, Παναγίας Φανερωμένης, στον δρόμο προς το “Φιλίππειο”, Αγίου Δημητρίου, Δωδεκανήσου και Κατσιμίδη. Μάλιστα, τρία από τα δέντρα έπεσαν πάνω σε Ι.Χ., χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές στα οχήματα.

    Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Παξοί και από το χθες το βράδυ τη Ζάκυνθο) και περιοχές της Ηπείρου,  στην Άρτα και στα Γιάννενα.

    Σήμερα η «Αθηνά» επηρεάζει, τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

    Σφοδρές καταιγίδες και «νεροποντή σημειώθηκαν χθες στο νησί της Κέρκυρας. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές των σπιτιών πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

    Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

    Μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων στο νησί της Κέρκυρας, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 130 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 37 περιπτώσεις κυρίως για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

    Πλημμύρισαν οι Τράπεζες στου Σολάρη, ενώ εκτός από πλημμύρες, σημειώθηκαν και πολλές κατολισθήσεις. Αργά χθες το βράδυ υπήρξε πτώση βράχου στο δρόμο που οδηγεί στου Τρουμπέτα. Ο βράχος έπεσε σε αυτοκίνητο χωρίς ευτυχώς ο επιβαίνων να τραυματιστεί.

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ξηλώσανε και παρέσυραν στον δρόμο τον ξύλινο ναυαγοσωστικο πύργο στον Υψο. Την ίδια ώρα, δέντρο έπεσε στο στέγαστρο του προαυλίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Επίσης αρκετά σημεία της περιφέρειας του νησιού με κύριες περιοχές τον Άη Γόρδη, τον Άγιο Ματθαίο και τη Στρογγυλή αντιμετώπισαν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση

    Να σημειωθεί ότι κλειστά παρέμειναν χθες, λόγω κακοκαιρίας όλα τα σχολεία στην Κέρκυρα και τους Παξούς ενώ όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειαρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς «σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κέρκυρα και Παξούς», καθώς, όπως είπε, «αναμένεται ύφεση των φαινομένων».

    Στο πέρασμά της η «Αθηνά» προκάλεσε πολλά προβλήματα και στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας καθώς, λόγω χαμηλής ορατότητας, τις πρωινές ώρες, τέσσερις πτήσεις, δύο από Ελλάδα και δύο από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν.

    Την ίδια ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται  μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεμένα παραμένουν στα λιμάνια τα πλοία ανοιχτού τύπου.

    Στο μεταξύ παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφ όσον απαιτηθεί με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

    Σοβαρά προβλήματα στην Ζάκυνθο

    Σοβαρό πρόβλημα προκλήθηκε χθες το βράδυ και στη Ζάκυνθο,  με κατολίσθηση στην περιοχή Νεραντζούλες , στην πλαγιά που το καλοκαίρι  είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ο δρόμος έκλεισε, ενώ δεν θρηνήσαμε θύματα. Όπως μας αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της ΠΕΖ, κ. Μαρία Μουζάκη, «Τα υλικά παρασύρθηκαν στη μέση του δρόμου ,και πιο συγκεκριμένα, σε όλη τη δημοτική οδό, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος».

    Στο σημείο βρέθηκαν συνεργεία της Περιφέρειας Ζακύνθου που εκτέλεσαν εργασίες απομάκρυνσης των υλικών για να δοθεί ο δρόμος και πάλι στην κυκλοφορία.

    Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε και η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, κ. Κατερίνα Μοθωναίου, μαζί με την υπεύθυνη πολιτικής προστασίας της ΠΕΖ, κ. Μαρία Μουζάκη .

    Η “Αθηνά” απο χθες το βράδυ ρίχνει αρκετούς κεραυνούς στην περιοχή και αρκετά χιλιοστά βροχής, ενώ αναφέρθηκαν προβλήματα με πτώση της τάσης ή και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος τοπικά και κάποια μικροπροβλήματα.

    Έως τις 18:00 χθες το απόγευμα, τα ύψη βροχόπτωσης ξεπέρασαν τα 120 χιλιοστά, όπως καταγράφηκε στους  μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στα Γουβιά Κέρκυρας και στα Θεοδώριανα Άρτας.

    Που θα «χτυπήσει» σήμερα η «Αθηνά»

    Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα, σύμφωνα τις προβλέψεις της ΕΜΥ, μέσα από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε. Συγκεκριμένα, αναμένονται από το πρωί βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), ενώ από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν από το μεσημέρι βαθμιαία στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

    Σε περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας οι βροχές θα έχουν και αυξημένη διάρκεια, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνονται και αυτές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

    Βροχές αναμένονται και στην Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, με πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων κυρίως στα δυτικά.

    Αναφορικά με την Αττική, αναμένονται βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες  μέχρι νωρίς το απόγευμα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 20, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 13 έως 26 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 28-29 βαθμούς Κελσίου.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 7 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 4-6 μποφόρ.

    Προβλήματα στη Καρίτσα στη Λάρισα

    Σε εξέλιξη η κακοκαιρία στην περιοχή της Λάρισας, με πλημμυρισμένους δρόμους και ισχυρούς ανέμους. Αναγνώστης του larissanet.gr έχει ενημερώσει πως το ίδιο έντονα ήταν τα φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και στην Καρίτσα του Δήμου Αγιάς, ενώ από τις 4 τα ξημερώματα η κοινότητα δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

    Ο καιρός σε όλη την Ελλάδα

    ΑΤΤΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες με εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
    Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς με εξασθένηση.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες.
    Ανεμοι: Ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από τη νύχτα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, κυρίως στην κεντρική και από τις μεσημβρινές ώρες και στη Θράκη. Τα φαινόμενα στα δυτικά από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6, στα παράκτια τμήματα και στο Θρακικό 7 και νωρίς το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
    Ανεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στις περισσότερες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες.
    Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί 5 με 6 και νωρίς το πρωί στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς.
    Από τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
    Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Καιρός: Στα βόρεια αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Στα νότια λίγες τοπικές νεφώσεις.
    Ανεμοι: Στο βορειοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 και νωρίς το πρωί 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΕΥΒΟΙΑ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι ισχυρά κυρίως στα νότια, σταδιακά από νωρίς το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
    Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.