Πίνακας Περιεχομένων
    1. Αντιδράσεις για το πλάνο

    Ένα report από το 2016 ήρθε στο φως της δημοσιότητας, στο οποίο αναγράφεται η ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των στολών, ενός μηχανογραφικού συστήματος εντοπισμού επαφών και τον έλεγχο για ξένους ταξιδιώτες,  όπως αποκάλυψε η Guardian.

    Μπορεί πλέον να μας ακούγονται γνώριμα όλα τα παραπάνω, αλλά πριν από 5 χρόνια τα σενάρια για μια πανδημία υπήρχαν μόνο στην θεωρία. Στο report «Exercise Alice», ενός πλάνου προγραμματισμού του συστήματος υγείας από τον Φεβρουάριο του 2016 όπου φανταζόταν ένα πιθανό ξέσπασμα κορονοϊού, αναγράφονται όλες οι ελλείψεις της Βρετανίας.

    Παραγγέλθηκε από την Dame Sally Davies, την τότε επικεφαλής γιατρό, η οποία παραβρέθηκε μαζί με αξιωματούχους από το NHS England, το Υπουργείο Υγείας, τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας και παρατηρητές από τις μετατεθειμένες διοικήσεις.

    Όλοι οι παρευρισκόμενοι έκαναν σενάρια για το ξέσπασμα κρουσμάτων με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV), το οποίο θα έφτανε στο Λονδίνο, στο Μπέρμιγχαμ, και στην συνέχεια σε όλο τον κόσμο.

    Όπως και ο Covid, το MERS προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια και μπορεί να εξαπλωθεί ασυμπτωματικά. Τότε δεν υπήρχαν γνωστές θεραπείες ή εμβόλια. Στον παρελθόν οι κυβερνήσεις επικεντρώνονταν περισσότερο στην αντιμετώπιση της γρίπης, για αυτό και δεν ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για περισσότερο εξοπλισμό κατά ιό τύπου κορονοϊού στα νοσοκομεία ή σε μονάδες ειδικής φροντίδας.

    Η αποκάλυψη της έκθεσης 23 σελίδων για του Exercise Alice αναμένεται να προκαλέσει νέο έλεγχο της επάρκειας των παρασκευασμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Αύγουστο, η κυβέρνηση αρνήθηκε να δημοσιεύσει τον φάκελο λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στην απάντηση της κυβέρνησης και του National Health Service για τον κορονοϊό, καθώς θα μπορούσε να παρερμηνευθεί.

    Παρόλα αυτά κυκλοφόρησε σύμφωνα με τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης, στον Dr Moosa Qureshi, έναν κλινικό ιατρό που κάνει εκστρατεία για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από την ετοιμότητα της κυβέρνησης για την πανδημία, η οποία έχει στοιχίσει περισσότερες από 137.417 ζωές μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης.

    Δημοσιεύει επίσημα έγγραφα σχετικά με ασκήσεις προετοιμασίας για πανδημίες που έχει βρει μέχρι τώρα. Μερικά από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στην έκθεση αποτέλεσαν και τα προβλήματα τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας του Covid.

    Τι αποκαλύπτει το Exercise Alice

    Τον Μάρτιο του 2020 οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι περίθαλψης ανέφεραν χρόνιες ελλείψεις, οδηγώντας σε φόβους ότι εξαπλώνουν τον ιό περισσότερο από όσο περίμεναν. Αυτό οδήγησε σε μια αναζήτηση για τον σωστό εξοπλισμό καθώς οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονταν.

    Επίσης η Βρετανία επέτρεψε την είσοδο τουριστών από χώρες που είχαν πληγεί φρικτά από την πανδημία, όπως η Κίνα και η Ιταλία, παρά τις προτάσεις στο Exercise Alice. Οι υπάλληλοι υγείας που συμμετείχαν στην άσκηση του κορονοϊού το 2016 πίστευαν ότι τα μέσα ατομικής προστασίας ήταν «ζωτικής σημασίας για το προσωπικό της πρώτης γραμμής» και «τα αποθέματα πανδημίας προτάθηκαν ως μέσο για να διασφαλιστεί ότι υπήρχαν επαρκείς ποσότητες».

    Ζήτησαν επίσης ρητά να ληφθεί υπόψη ο έλεγχος όσων εισέρχονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού από το εξωτερικό και οι υγειονομικοί υπάλληλοι να «καταρτίσουν ένα σχέδιο επιλογών χρησιμοποιώντας υπάρχοντα στοιχεία και οφέλη κόστους για την καραντίνα έναντι της απομόνωσης για μια σειρά επαφών, συμπεριλαμβανομένων συμπτωματικών, ασυμπτωματικών και ομάδων υψηλού κινδύνου ».

    Ακόμα αναγράφεται ότι η Βρετανία χρειαζόταν ένα καλύτερο σύστημα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Πρότειναν ένα διαδικτυακό εργαλείο, μια ζωντανή βάση δεδομένων επαφών με ταξινομήσεις, την τρέχουσα κατάσταση και άλλα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάσταση.

    Ο Qureshi είπε: «Ντροπιαστικά, η κυβέρνηση συγκάλυψε τo Exercise Alice- μια άσκηση για τον κορωνοϊό που προέβλεψε τη σημασία της απομόνωσης των ασθενών, τον εντοπισμό επαφών, την παροχή ΜΑΠ, εκπαιδευμένο προσωπικό και επαρκή κρεβάτια του NHS.

    Το γεγονός ότι ο Covid-19 είναι ένας νέος τύπος κορονοϊού είναι άσχετο, κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά τα μαθήματα του πλάνου ήταν γενικά εφαρμόσιμα σε κορονοϊούς συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, συμφωνήθηκαν με γενική συναίνεση και τόσο οι πολιτικοί ηγέτες όσο και τα στελέχη του NHS England δεν κατάφεραν να τα εφαρμόσουν».

    Η έκθεση καλούσε επίσης την κυβέρνηση να επιτρέψει ταχείες δοκιμές εμβολίων και θεραπειών και να δώσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οι κλινικοί ιατροί πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις εξειδικευμένες θεραπείες, για παράδειγμα στην οξυγόνωση.

    Αντιδράσεις για το πλάνο

    Εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας τόνισε ότι το MERS διαφέρει από το SARS-CoV-2, το οποίο προκαλεί τον Covid-19, και είπε ότι η πρόταση «δεν ήταν άσκηση ετοιμότητας για πανδημία για τον κορονοϊό».

    Ο MERS-CoV δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο SARS-CoV-2 μεταξύ των ανθρώπων, τα μεγέθη των κρουσμάτων είναι σχετικά μικρά και ο κίνδυνος για τα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ χαμηλός, ανέφεραν. Ωστόσο, πολλές από τις πρακτικές που προτείνει το πλάνο έχουν ήδη εφαρμοστεί.