Πίνακας Περιεχομένων
    1. Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης
    2. Διπλασιασμός της επιδότησης στο ρεύμα

    Η Ευρώπη καλείται να ισορροπήσει μια δύσκολη κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Σε μεγάλα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τσουχτερό κρύο, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Η πρόγνωση του καιρού για τη νότια και νοτιοδυτική Ευρώπη αποτυπώνει θερμοκρασίες χαμηλότερες από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα την επόμενη εβδομάδα. Το ψυχρό μέτωπο θα κάνει την εμφάνιση του ξανά από τις 8 Νοεμβρίου, με τις χώρες της ΕΕ να ανησυχούν πως αυτό θα φέρει αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τα νοικοκυριά.

    Κίνα: Αυξάνει την παραγωγή άνθρακα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στην ενεργειακή αγορά, προκειμένου όλες τα κράτη-μέλη να προμηθευτούν από κοινού φυσικό αέριο, ώστε να ενισχύσουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα του μπλοκ και να αποφύγουν, παράλληλα, ενδεχόμενο σοκ αύξησης τιμών στο άμεσο μέλλον. Η Κομισιόν αναμένεται να εξετάσει τις επιλογές ενδυνάμωσης του πλεονεκτήματος που προσφέρει η διαπραγμάτευση ως μπλοκ χωρών, χωρίς να υπονομευθεί η προσπάθεια ανάκαμψης από την πανδημία.

    Το ίδιο πλάνο αναμένεται να συμπεριλάβει μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες, με περικοπές φόρων, άμεση οικονομική βοήθεια για τους πιο αδύναμους και κρατική βοήθεια προς επιχειρήσεις.

    Ήδη, σύμφωνα με το Bloomberg, 20 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, έλαβαν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για το θέμα. Η Κομισιόν σημειώνει, σύμφωνα με κοινοτική πηγή, πως τα κράτη-μέλη μπορούν να ορίσουν έναν προμηθευτή ενέργειας έσχατης ανάγκης.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά στη χειμερινή περίοδο, οδηγώντας ενεργειακούς βιομηχανικούς κολοσσούς να περικόψουν την παραγωγή.

    Την ίδια ώρα, η εικόνα από την αγορά ενέργειας δημιουργεί ανησυχία για εκτόξευση στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

    Η άνοδος στις τιμές συμπίπτει με την αύξηση της ζήτησης, καθώς οι χώρες της Ευρώπης εξέρχονται από τα lockdown που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την περιορισμένη προμήθεια από τη Ρωσία και τη Νορβηγία.

    Παρότι η ρωσική Gazprom υποστηρίζει πως εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τις διακρατικές συμφωνίες, ο ενεργειακός κολοσσός προσφέρει λίγες αν όχι μηδαμινές επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου. Στην Ευρώπη θεωρούν πως οι τιμές θα πέσουν τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο δεν αναμένεται ούτε την άνοιξη του επόμενου έτους να βρεθούν στα επίπεδα που κυμαίνονταν πριν από έναν χρόνο.

    Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων προκειμένου να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και ενέργειας, με στόχο η αύξηση στο ρεύμα αλλά και στο φυσικό αέριο να μη φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Κώστα Σκρέκα και Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι παρεμβάσεις θα αφορούν τη θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα.

    Τουρκία: Βγάζει ξανά το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες βόρεια της Κύπρου

    Διπλασιασμός της επιδότησης στο ρεύμα

    • Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα. Πρακτικά, η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ τον μήνα.
    • Επιπλέον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες τον μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο, και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
    • Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ τον μήνα ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς».
    • Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές, προκειμένου εκείνοι να τη μετακυλίουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης, πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

    Τι ισχύει με την αύξηση επιδόματος θέρμανσης

    Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα και μέχρι 68% για νοικοκυριά με τρία τέκνα.

    Αναλυτικά:

    • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
    • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.
    • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
    • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.