Η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει την αφαίρεση του προφυλακτικού, κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς συναίνεση. Το stealthing, όπως αποκαλείται αυτή η πράξη, είναι πλέον αδίκημα και τα θύματα έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν τους θύτες διεκδικώντας αποζημίωση.

    Τον νέο αυτόν νόμο, που τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής βιαιοπραγίας, υπέγραψε ο κυβερνήτης Gavin Newsom. «Υιοθετώντας αυτό τον νόμο υπογραμμίζουμε τη σημασία της συγκατάθεσης», επεσήμανε το γραφείο του κυβερνήτη με ανάρτηση στο Twitter.

    Γερμανικό RND για τον τουρισμό στην Ελλάδα: «Μικρό ταξιδιωτικό θαύμα» το καλοκαίρι

    «Είμαι υπερήφανη που η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη που το κάνει αυτό», δήλωσε η βουλευτής Christina Garcia, η οποία προωθούσε το νομοσχέδιο που τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε ομόφωνα από την πολιτειακή βουλή. Τόνισε όμως την ανάγκη να προχωρήσουν στην ίδια κίνηση και όλες οι άλλες πολιτείες, προκειμένου να γίνει σαφές ότι «το stealthing δεν είναι απλά ανήθικο, αλλά και παράνομο». Στη Νέα Υόρκη και στο Ουισκόνσιν κατατέθηκαν παρόμονοια νομοσχέδια και δεν εγκρίθηκαν.

    Σύμφωνα με την Garcia, αυτός ο νόμος προσπαθούσε να περάσει από το 2017, όταν μελέτη του Yale χαρακτήρισε το stealthing «σοβαρή παραβίαση της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας» και ανέφερε ότι είναι σε άνοδο οι περιπτώσεις που επηρεάζουν γυναίκες και ομοφυλόφιλους άνδρες.

    Αντίστοιχη μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη το 2019, το 12% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύμα stealthing. Σε άλλη μελέτη της ίδιας χρονιάς το 10% των ανδρών παραδέχθηκαν ότι αφαιρούν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, χωρίς συγκατάθεση.