Βασικά τρόφιμα αδυνατούν να βρουν οι Βρετανοί στα ράφια των σούπερ μάρκετ και καύσιμα για το αυτοκίνητό τους, το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η κατάσταση κλιμακώνεται με σχεδόν εννέα εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή ένας στους έξι ενήλικες στη χώρα, να μην έχουν τα απαραίτητα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) της Βρετανίας το 17% των καταναλωτών δεν μπόρεσαν να βρουν αναγκαία τρόφιμα στο διάστημα μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου λόγω των επιπτώσεων των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψει εργατικών χεριών, κρίση που επιτείνεται από τους «καταναλωτές πανικού» που αγοράζουν και αποθηκεύουν τρόφιμα υπό τον φόβο κρίσης.

    Σχεδόν ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (23%) είπαν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν βασικά τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ το 15% είπαν ότι δεν μπόρεσαν επί ένα δεκαπενθήμερο να βρουν καύσιμα για το όχημά τους επί 15 ημέρες, στην κορύφωση της κρίσης των καυσίμων, κατά την οποία καταγράφηκαν απίστευτες σκηνές σε πρατήρια βενζίνης.

    https://www.youtube.com/watch?v=5DSdz04gLsk

    Τα ράφια παραμένουν χωρίς κρέας, φρούτα και κατεψυγμένα προϊόντα με καταναλωτές να σπρώχνουν καροτσάκια γεμάτα με χαρτί υγείας και φιάλες νερού ενόψει της εορταστικής περιόδου. Έρευνα του The Grocer αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των Βρετανών καταναλωτών έχουν πανικοβληθεί με την πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων και ποτών ενόψει των Χριστουγέννων με έναν στους τρεις να έχουν αρχίσει από τώρα να «στοκάρουν» και εκατοντάδες χιλιάδες εξ’ αυτών να έχουν προβεί από τώρα σε παραγγελίες για το γιορτινό τους τραπέζι.

    Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Βρετανία με τις σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, αλλά και σε οδηγούς βυτιοφόρων και φορτηγών στελέχη της κυβέρνησης Johnson σκέφτονται να επιστρατεύσουν στρατιώτες να οδηγούν φορτηγά μέχρι τα Χριστούγεννα για τον ανεφοδιασμό των σούπερ μάρκετ με είδη πρώτης ανάγκης.