Πίνακας Περιεχομένων
    1. H ιστορία της εξαφάνισης

    Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση της Madeleine Beth McCann, είναι πεπεισμένοι πως το μικρό κορίτσι δολοφονήθηκε από τον Γερμανό παιδόφιλο, Christian Brueckner. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο εισαγγελέας Christian Wolters είπε «Είναι τώρα εφικτό να ασκήσουμε δίωξη. Έχουμε τα στοιχεία αυτά για να το κάνουμε. Ωστόσο, δεν αρκεί να του ασκήσουμε δίωξη, αλλά να το κάνουμε με τα καλύτερα δυνατά αποδεικτικά στοιχεία. Όταν έχουμε ακόμη ερωτήματα, θα ήταν βλακώδες να ασκήσουμε κατηγορίες αντί να περιμένουμε για απαντήσεις που θα ενισχύσουν τη θέση μας».

    Ο 43χρονος που είχε εκδοθεί από την Ιταλία στη Γερμανία το 2018 μετά από ένταλμα σύλληψης για εμπόριο ναρκωτικών, εκτίει ποινή φυλάκισης 21 μηνών στο Κίελο. Παρ’ όλ’ αυτά, έχει καταδικαστεί και για το βιασμό μίας 72χρονης Αμερικανίδας στο θέρετρο Πράια Ντα Λουζ το 2005, το σημείο δηλαδή απ’ όπου 18 μήνες αργότερα εξαφανίστηκε η Madeleine. Τον Δεκέμβριο του 2019, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο κατέθεσε έφεση και σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο η ποινή φυλάκισης δεν μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα.

    Τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές περιλαμβάνουν μια «ομολογία» που έκανε ο 44χρονος Γερμανός σε φίλο του. Τηλεφωνικές συνδιαλέξεις φέρεται να δείχνουν πως ο Christian Brueckner έλαβε τηλεφώνημα κοντά στο ξενοδοχείο όπου είχαν καταλύσει οι McCann, περίπου μία ώρα προτού εξαφανιστεί η μικρή Madeleine.

    Ο ίδιος απορρίπτει κάθε εμπλοκή του στην εξαφάνιση, αρνούμενος να μιλήσει στην αστυνομία. «Πρόκειται για έμμεσες αποδείξεις – δεν έχουμε επιστημονικές. Αν είχαμε ένα βίντεο της ενέργειας ή μια φωτογραφία της Madeleine με τον Brueckner στο κάδρο, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε δημόσια έκκληση. Όμως, έχουμε μόνο έμμεσες αποδείξεις» προσθέτει ο επικεφαλής εισαγγελέας.

    Μεγάλη Βρετανία: Ένας στους έξι ενήλικες δεν βρίσκει βασικά τρόφιμα να αγοράσει

    H ιστορία της εξαφάνισης

    Στα τέλη Απριλίου του 2007, η οικογένεια McCann, από το Λέστερ της Αγγλίας βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πράια ντε Λουζ (ένα χωριό 1.000 κατοίκων), στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Για τη διαμονή της, είχε επιλέξει το ξενοδοχείο Ocean Club.

    Το βράδυ της 3ης Μαΐου του 2007, οι McCann δειπνούσαν μαζί με φίλους στο tapas bar του ξενοδοχείου, έχοντας αφήσει τα παιδιά για ύπνο πίσω στο δωμάτιό τους (σε απόσταση μικρότερη των 60 μέτρων), το οποίο βρισκόταν στην άκρη του καταλύματος και ακριβώς δίπλα από ένα σκοτεινό δρομάκι. Ανά μισάωρο κάποιος από την παρέα πήγαινε μέχρι το δωμάτιο για να τσεκάρει σε τι κατάσταση βρισκόντουσαν τα παιδιά. Γύρω στις 22.00 ήταν η σειρά της Kate McCann, η οποία έντρομη διαπίστωσε πως η τρίχρονη κόρη της, Madeleine, είχε εξαφανιστεί.

    Ακολούθησε ένας καταιγισμός εξελίξεων, με την πορτογαλική αστυνομία να φτάνει ακόμη και στο σημείο να θεωρήσει ύποπτους τους ίδιους τους γονείς της μικρής (για ατύχημα στο διαμέρισμα τον οποίο είχαν συγκαλύψει), προτού αρχειοθετήσει την υπόθεση τον Ιούλιο του 2008 λόγω έλλειψης στοιχείων.

    Μετά από επίμονες προσπάθειες και εκκλήσεις των McCann, o πρωθυπουργός  της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron, διέταξε την Scotland Yard να ξεκινήσει εκ νέου την έρευνα, σε μία επιχείρηση που τρέχει μέχρι και σήμερα και φέρει την κωδική ονομασία Grange. Παρά την παγκόσμια δημοσιότητα αλλά και τα χρήματα της αμοιβής για την εύρεση του κοριτσιού με το χαρακτηριστικό σημάδι στο δεξί μάτι, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν έχουν οδηγήσει μέχρι σήμερα σε ασφαλή συμπεράσματα και φυσικά ούτε στο πού μπορεί να βρίσκεται η Madeleine McCann.