Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ασθενών με καρκίνο κεφαλής και λαιμού

    Μια νέα θεραπεία του καρκίνου έρχεται να δώσει ελπίδα ακόμα και σε αυτούς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αφού μπορεί να εξαλείψει όγκους και σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

    Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι με αυτή τη νέα θεραπεία, που μπορεί να φανεί σωτήρια και να αποτελέσει σταθμό στην καταπολέμηση του καρκίνου. Σε μια δοκιμή, ένα κοκτέιλ φαρμάκων ανοσοθεραπείας αξιοποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών για να σκοτώσει τα δικά του καρκινικά κύτταρα και προκάλεσε «μια θετική τάση επιβίωσης», σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) στο Λονδίνο και Royal Marsden NHS.

    Ένας 77χρονος που περίμεναν ότι θα πεθάνει πριν από τέσσερα χρόνια, μίλησε στην Guardian, περιγράφοντας την έκπληξη που ένιωσε όταν οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι ο όγκος του είχε εξαφανιστεί πλήρως μετά τη συμμετοχή του στην έρευνα.

    Ο άνδρας είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον λαιμό το 2017, ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονές του. Μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας, τα scans αποκάλυψαν ότι ο όγκος στο λαιμό του είχε εξαλειφθεί. Αργότερα υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, αφού στους πνεύμονες ακόμα υπήρχε, μετά χειρουργική επέμβαση και πλέον είναι καθαρός.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε σε μείωση του μεγέθους των όγκων σε ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι και στον λαιμό σε τελικό στάδιο. Σε ορισμένους, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε εντελώς, με τους γιατρούς να μην πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πια κάποια ένδειξη της ασθένειας.

    Η ανοσοθεραπεία και τα φάρμακά της θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση περισσότερων μορφών του καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τα αποτελέσματα άλλων δοκιμών του συνδυασμού φαρμάκων είχαν προηγουμένως δείξει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

    Εκτός από την αύξηση των πιθανοτήτων μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ασθενών, είπαν οι επιστήμονες, η ανοσοθεραπεία προκάλεσε επίσης πολύ λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη συχνά εξαντλητική φύση της «ακραίας» χημειοθεραπείας, η οποία είναι η τυπική θεραπεία που προσφέρεται σε πολλούς ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο.

    Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ασθενών με καρκίνο κεφαλής και λαιμού

    Τα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης 3, στα οποία συμμετείχαν σχεδόν 1.000 ασθενείς που πέθαιναν από καρκίνο κεφαλής και λαιμού, ήταν πρώιμα και δεν ήταν στατιστικά σημαντικά, αλλά εξακολουθούσαν να είναι «κλινικά σημαντικά», είπε η ICR, με ορισμένους ασθενείς να ζουν μήνες ή χρόνια περισσότερο και να έχουν λιγότερες παρενέργειες.

    Περίπου 12.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με όγκο κεφαλής και λαιμού κάθε χρόνο και πολλοί θα διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερες και φιλικότερες θεραπείες για αυτούς τους ασθενείς που μπορούν να τους κρατήσουν στη ζωή περισσότερο από το τρέχον πρότυπο περίθαλψης.

    Τα ποσοστά επιβίωσης σε εκείνους με υψηλά επίπεδα PD-L1 που έλαβαν το κοκτέιλ ανοσοθεραπείας ήταν τα υψηλότερα που αναφέρθηκαν ποτέ σε μια δοκιμή θεραπείας για υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο κεφαλής και λαιμού.

    Έζησαν τρεις μήνες περισσότερο από αυτούς που υπεβλήθηκαν σε χημειοθεραπείες, με μέσο όρο επιβίωσης 17,6 μήνες -που αποτελεί ρεκόρ για ασθενείς αυτής της κατηγορίας-.

    Photo: Unsplash.com / National Cancer Institute