Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο Μπάλλος κινητοποιεί όλο τον κρατικό μηχανισμό
    2. Ο καιρός στη χώρα σήμερα

    Τα τελευταία δύο χρόνια είναι όλο και συχνότερες οι αναφορές σε ακραία φαινόμενα κακοκαιρίας και μετά τους απανωτούς καύσωνες του καλοκαιριού, τώρα έχουμε τις back to back κακοκαιρίες του φθινοπώρου, όπου ένας «Μπάλλος» θα μας χορέψει στον ρυθμό του. Μετά την «Αθηνά», που ολοκληρώθηκε ως φαινόμενο τη Δευτέρα, έρχεται ακόμα ένα μίνι διάστημα έντονων καιρικών εκδηλώσεων που θα κρατήσει για μερικά 24ωρα.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται ήδη οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας και η Πυροσβεστική με την αστυνομία, καθώς από αργά το βράδυ της Τετάρτης και νωρίς τα ξημερώματα Πέμπτης, ο Μπάλλος θα κάνει την εμφάνισή του κυρίως στα βόρεια της χώρας, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου.

    Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους φέρνει μαζί του ο Μπάλλος για σύρουν τον «χορό» της κακοκαιρίας, με τα μποφόρ να είναι από 6 ως 8, ενώ σε περιοχές του Αιγαίου μπορεί να φτάσει και τα 9 μποφόρ την Παρασκευή 15/10. Αυτό το σκηνικό θα οδηγήσει σε πτώση της θερμοκρασίας και στα κεντρικά της χώρας, ενώ προβλέπονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, ενώ πρόσκαιρα είναι πιθανό να χιονίσει και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.

    Συνολικά η ΕΜΥ στην ανακοίνωση της κάνει πρόβλεψη για πτώση της θερμοκρασίας ως και 7 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια της χώρας. Το Σάββατο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα ατονήσει η επέλαση του Μπάλλου.

    Ο Μπάλλος κινητοποιεί όλο τον κρατικό μηχανισμό

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητάει από τους πολίτες να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και το πώς πρέπει να πράξουν από τα emy.gr, civilprotection.gr και astynomia.gr.

    Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας είναι οι εξής προς τους πολίτες:

    • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
    • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
    • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
    • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

    Ο καιρός στη χώρα σήμερα

    Το meteo.gr έχει κάνει την δική του πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη 13/10 και σε αυτή αναφέρεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Δυτική Μακεδονία ειδικά να έχει θερμοκρασίες αρχών χειμώνα. Αντίθετα, σε Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη και στα νησιά του Αίγαιου, ο καιρός θα παραμείνει στα επίπεδα των 18-22 βαθμών Κελσίου.

    Αναλυτικά η πρόγνωση του meteo: 

    • Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 8 έως 20, στην Ηπειρο από 7 έως 20, στη Στερεά από 9 έως 21, στην Πελοπόννησο από 11 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 13 έως 18, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 22, στις Κυκλάδες από 13 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 19 έως 22 και στην Κρήτη από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
    • Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ.
    • Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το πρωί όμως θα εξασθενήσουν. Από το απόγευμα οι άνεμοι στο Βόρειο Ιόνιο θα γίνουν ανατολικοί 2 έως 4 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Ιόνιο θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ.
    • Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
    • Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες από το απόγευμα θα πυκνώσουν. Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχοπτώσεων, τοπικού χαρακτήρα, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    * Φωτογραφία: Pexels/ Raychel Sanner