Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η επίθεση ήρθε πάνω στην αλλαγή της κυβέρνησης στη Νορβηγία

  Τον τρόμο σκόρπισαν το βράδυ της Τετάρτης ένας Δανός στην πόλη Κόνγκσμπεργκ στη Νορβηγία, που βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας Όσλο. Οι δύο συλληφθέντες που προς το παρόν είναι ύποπτοι και όχι τελεσίδικα ένοχοι, επιτέθηκαν με βέλη σε πολίτες και κατάφεραν να σκοτώσουν 5 ανθρώπους, ενώ υπήρξαν αναφορές και για 2 τραυματίες που βρίσκονται στην εντατική. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένοχος έχει μητέρα από τη Δανία και πατέρα Νορβηγό, ενώ σύμφωνα με το BBC η ηλικία του είναι 37 έτη.

  Η επίθεση στο κέντρο του Κόνγκμπεργκ στη Νορβηγία ξεκίνησε στις 18:13 τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε μετά από 34 λεπτά, στις 18:47. Μάλιστα, η επίθεση με τόξο και βέλη ξεκίνησε μέσα σε ένα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Coop Extra, όπου βρισκόταν και ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας και είναι μεταξύ των τραυματιών.

  Ο πανικός απλώθηκε στην περιοχή με την αστυνομία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποια τρομοκρατική επίθεση. Ο συλληφθέντας λέγεται πως ζούσε για αρκετά χρόνια στο Κόνγκσμπεργκ και ήταν γνωστός στους αστυνομικούς κύκλους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της επίθεσης που σκόρπισε το θάνατο σε 5 ανθρώπους. Η αστυνομία έδωσε άμεσα εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους για μερικές ώρες, ώστε να εξετάσουν όλα τα σημεία από τα οποία πιθανώς να πέρασε ο τοξοβόλος. Πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή 28.000 κατοίκων και είναι πολλές οι πιθανές σκηνές εγκλήματος.

  Η επίθεση ήρθε πάνω στην αλλαγή της κυβέρνησης στη Νορβηγία

  Μια αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο δίκτυο TV2 ότι είδε μια γυναίκα να προσπαθεί να καλυφθεί και μετά σε μια γωνία έναν ψηλό άντρα με φαρέτρα γεμάτη βέλη στην ωμοπλάτη να κινείται απειλητικά. «Είδα ανθρώπους να τρέχουν για να σωθούν, μια μητέρα με το παιδί της ήταν ανάμεσα τους».

  Η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, η οποία ολοκλήρωνε χθες τη θητεία της, μετά την ήττα στις εκλογές της 13ης Σεπτεμβρίου, ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις της ότι «κατανοώ ότι πολλοί άνθρωποι είναι φοβισμένοι τώρα, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως πλέον η αστυνομία έχει τον πλήρη έλεγχο».

  Ο νέος πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στορ, στην πρώτη του κιόλας ημέρα στο γραφείο, έχει αυτή την κρίση να διαχειριστεί και έκανε λόγο για μια «απάνθρωπη και ωμή πράξη βίας». Η δήμαρχος της περιοχής, Κάρι Αν-Σαντ, δήλωσε πως οι τοπικές αρχές θα παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους συγγενείς των νεκρών, στους τραυματίες και σε όσους ένιωσαν τον τρόμο του αυτόκλητου Hawkeye.

  Ο φερόμενος ως ένοχος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ντράμεν, όπου τον ανέκριναν για 3 ώρες, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Φρέντρικ Νόιμαν.

  Η εντολή της κυβέρνησης προς την αστυνομία είναι να φέρουν για τις επόμενες ημέρες οι αστυνομικοί πάνω τους όπλα, κάτι που δεν γίνεται σε συνηθισμένες καταστάσεις στη Νορβηγία, ενώ τονίζεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτή κάποια απειλητική αλλαγή σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η επίθεση πάντως ξύπνησε μνήμες από το 2011 και την επίθεση του Άντερς Μπρέιβικ, που είχε σκοτώσει 69 ανθρώπους.