Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τι συμβαίνει με την βίλα που μένει ο Boris Johnson

    Η αξιοζήλευτη βίλα στη Marbella, όπου περνά τις διακοπές του ο Boris Johnson, φέρεται να έχει αδιαφανή offshore δομή και να συνδέεται με «φορολογικά καταφύγια».

    Μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα ο Boris Johnson έρχεται αντιμέτωπος με αυτά που προσπαθούσε να αποφύγει. Τα δημοσιεύματα υποδηλώνουν ότι ο υπουργός περιβάλλοντος, Zac Goldsmith – ο κάτοχος της- ενδέχεται να πήραν το ακίνητο μέσω μιας εταιρείας στη Μάλτα.

    Αυτή άνηκε σε εταιρείες στα νησιά Τερκς και Κάικος και διοικούνταν από μια εταιρεία διαχείρισης πλούτου με έδρα την Ελβετία.

    Ο Goldsmith αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις, αν και ο εκπρόσωπός του δεν το αρνήθηκε. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για παράνομη ενέργει από εκείνος, ο οποίος είχε δηλώσει το ενδιαφέρον του για την απομονωμένη βίλα.

    https://www.youtube.com/watch?v=sX-tETmJjYA

    Αλλά οι διακοπές του Johnson σε ένα ακίνητο που φαίνεται να αποκτήθηκε μέσω μιας αλυσίδας εταιρειών σε μυστικές δικαιοδοσίες πιθανότατα θα εγείρουν ερωτήματα σχετικά το κατά πόσο θα δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην εισαγωγή διαφάνειας στην υπεράκτια ιδιοκτησία ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τα έγγραφα εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν ο Goldsmith, ένας ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης που διορίστηκε από τον Johnson στη Βουλή των Λόρδων (House of Lords of the United Kingdom) το 2019, κατέχει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν έσοδα βασισμένα σε offshore εταιρείες.

    Την περασμένη εβδομάδα, τα Pandora Papers αναφέρθηκαν στη χρήση υπεράκτιων δικαιοδοσιών από ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος και δωρητές.

    Απαντώντας στις αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πολιτικοί και πλούσιοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε υπεράκτιους παραδείσους για να προστατέψουν την περιουσία τους, η καγκελάριος, Rishi Sunak, είπε ότι η χρήση υπεράκτιων εταιρειών για την αποφυγή φόρων και την απόκρυψη του πλούτου από τις αρχές είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

    Τη Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος της Downing Street υπερασπίστηκε την απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει διακοπές στη βίλα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ποιος χρηματοδότησε τη διαμονή στο κτήμα κοντά στη Μαρμπέγια.

    Τι συμβαίνει με την βίλα που μένει ο Boris Johnson

    Ο πλούτος του Goldsmith είχε προηγουμένως ελεγχθεί, πρώτα το 2009, όταν ως υποψήφιος βουλευτής παραδέχθηκε ότι διεκδικούσε μη φορολογικό καθεστώς. Το 2016, αποκάλυψε πλήρωσε φόρο πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες από τότε που έγινε βουλευτής το 2010, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθε από οικογενειακό καταπίστευμα που είχε δημιουργήσει ο δισεκατομμυριούχος πατέρας του.

    Είχε δηλώσει ότι κατέχει ακίνητο στην Ανδαλουσία μέσω της οικογένειάς του, αλλά το μητρώο υποδηλώνει ότι μια ισπανική εταιρεία που κατέχει το ακίνητο ανήκει με τη σειρά της σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, την Bora Investments. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε αν η οικογένεια του χρησιμοποίησε offshore εταιρείες για να αποφύγουν την φορολόγηση.

    Ο Goldsmith, ωστόσο, δεν έχει αρνηθεί ότι η Bora Investments είναι μια μαλτέζικη εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007, η οποία μέχρι τουλάχιστον το 2016 ανήκε σε άλλες στο Τερκς και Κάικος, όπου οι εταιρείες δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο.

    Τα έγγραφα, τα οποία έφερε στο φως μέσω της Guardian, η International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), υποδηλώνουν ότι η Bora Investments έχει χρησιμοποιήσει δύο ξεχωριστές εταιρείες BVI ως υποψήφιους διευθυντές.

    Δύο άνδρες χρησιμοποίησαν την εταιρεία BVI, E&G Productions, για να επενδύσουν σε ένα ντοκιμαντέρ του 2010 για την ομάδα κρίκετ των West Indies, η οποία έμμεσα επωφελήθηκε από 121.000 λίρες με βρετανική φορολόγηση. Σύμφωνα με δημόσιες αποκαλύψεις, ο Zac Goldsmith ήταν ένας από τους επενδυτές της ταινίας.

    Τα έγγραφα δείχνουν ότι η E&G Productions χρησιμοποίησε τις ίδιες δύο εταιρείες ως υποψήφιους διευθυντές με την Bora Investments, ενώ οι ίδιοι υπάλληλοι στην συμβουλευτική εταιρεία πλούτου με έδρα την Ελβετία και το Isle of Man υπέγραψαν έγγραφα και για τις δύο εταιρείες.