Πίνακας Περιεχομένων
    1. Επεισόδιο με τον κοσμήτορα
    2. «Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι χώροι κατασκευής αυθαιρέτων, ούτε χώροι βίας»
    3. Η ανακοίνωση της κοσμητείας

    Μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να χτίσει αυθαίρετα έναν τοίχο μέσα στο Πολυτεχνείο, με την πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ΕΛ.ΑΣ. να διαπιστώνουν πως προέρχονται από παράταξη αριστεριστών.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε αμέσως εντολή για να γίνει επιχείρηση και λίγη ώρα αργότερα ομάδα αστυνομικών συνόδευσε υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ. Είχε προηγηθεί καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ).

    Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του δήμου.

    Επεισόδιο με τον κοσμήτορα

    Ο κοσμήτορας της Σχολής, Σταύρος Κουρκούλης, μαζί με δύο μέλη του Πολυτεχνείου προσπάθησαν να σταματήσουν εν εξελίξει εργασίες ανέγερσης τοίχους έξω από τα αμφιθέατρα, καθώς δεν υπήρχε η σχετική οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησαν και τους εξύβρισαν.

    Στη συνέχεια, ο πανεπιστημιακός λειτουργός μετέβη στο Α.Τ. Ζωγράφου όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Ν.4495/2017 «Περί Ελέγχου και Προστασίας του Δομημένου Περιβάλλοντος».
    Επίσης, η Αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

    «Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι χώροι κατασκευής αυθαιρέτων, ούτε χώροι βίας»

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε σχετική ανάρτηση στα social media για το περιστατικό στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας. «Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι χώροι κατασκευής αυθαιρέτων, ούτε χώροι βίας. Οφείλουν να είναι κέντρα μόρφωσης, επικοινωνίας, ελευθερίας και επομένως χώροι ασφάλειας για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό. Υπηρετούμε τη νομιμότητα και τα πραγματικά δικαιώματα των νέων»

    Η ανακοίνωση της κοσμητείας

    Η κοσμητεία της ΣΕΜΦΕ εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση για όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για «κλιμακούμενη αντικαδημαϊκή συμπεριφορά εξαιρετικά μικρής ομάδας σπουδαστών, οι οποίοι συστηματικά αυθαιρετούν».

    Η κοσμητεία παραθέτει τα εξής για τα γεγονότα:

    «Συγκεκριμένα, τις τρεις τελευταίες ημέρες, οι σπουδαστές αυτοί:

    • Παρεμπόδισαν το έργο των υγειονομικών ελεγκτών, τους οποίους και εξεδίωξαν από τη Σχολή, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να διεξάγονται περιορισμένα και υπό την συνοδεία των ελεγκτών από μέλη της Διοίκησης της Σχολής.

    • Δέσμευσαν αυθαιρέτως αμφιθέατρο της Σχολής για εκδήλωσή τους (γενική συνέλευση) παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο αμφιθέατρο είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση υποδοχής και ενημέρωσης των πρωτοετών σπουδαστών της Σχολής, η οποία ως εκ τούτου δεν πραγματοποιήθηκε.

    • Τέλος, σήμερα ”προσέλαβαν” οικοδομικό συνεργείο, το οποίο δεν έχει καμμιά απολύτως σχέση με το ΕΜΠ και τις τεχνικές του υπηρεσίες, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν εκτεταμένες οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo. Για την τελευταία παράνομη ενέργεια ενημερώθηκε η Διοίκηση και η Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, αλλά παρά την εντολή διακοπής των παράνομων εργασιών, οι εργασίες συνεχίστηκαν».

    Η κοσμητεία, αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση, «αποφάσισε ομόφωνα να διακοπούν όλες οι λειτουργίες της Σχολής (εκπαιδευτικές – συμπεριλαμβανομένων και των μαθημάτων που προσφέρονται από μέλη της Σχολής σε άλλες Σχολές του ΕΜΠ, διοικητικές, ερευνητικές) την Παρασκευή 16/10/21, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση όλης της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και για τις παράνομες ενέργειες. Επίσης, ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή αναφοράς στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου εις βάρος του παράνομου συνεργείου, με αίτημα λήψης μέτρων ώστε να διακοπούν άμεσα οι παράνομες εργασίες. Παράλληλα, η Κοσμητεία καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα την αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά της μειοψηφίας αυτής, η οποία δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία της Σχολής. Η Κοσμητεία εξουσιοδότησε τον Κοσμήτορα να συγκαλέσει αύριο, Παρασκευή 15/10/21, Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Σχολής για την εκτίμηση της κατάστασης και τη λήψη όποιων μέτρων θεωρηθούν απαραίτητα».