Οδεύουμε σιγά σιγά προς το τέλος Οκτωβρίου και την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε φθινοπωρινά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει μια έξαρση της εποχικής γρίπης. Μόνο που η γρίπη δεν είναι ο μόνος ιός που υπάρχει. Υπάρχει κι ένας κορονοϊός και η Ματίνα Παγώνη κρούει τον κώδωνα για τη συνύπαρξη των δύο, κυρίως ως προς τους ανεμβολίαστους.

    Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, έκανε δηλώσεις στην πρωινή ενημέρωση του ΣΚΑΪ κι εκεί τόνισε ότι οι ανεμβολίαστοι δε θα γλυτώσουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ τον Δεκέμβριο, όταν και θα υπάρχουν ταυτόχρονα η γρίπη και ο κορονοϊός σε ένα περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών.

    «Ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του, γιατί αν πάμε και στο Δεκέμβρη και αρχίσουν και οι γρίπες, να ξέρουν οι ανεμβολίαστοι ότι τις μονάδες δεν υπάρχει περίπτωση να τις αποφύγουν.  Γρίπη και COVID είναι 20 φορές παραπάνω επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους… Tα χειρουργεία έχουν μείνει πίσω, τα τακτικά πίσω, θα έχουμε όλο τον χειμώνα και διάφορες ιώσεις και θα κυκλοφορούμε, αλλά πρέπει να κυκλοφορούμε με προσοχή».

    Αφού έκανε μια εκ νέου παραίνεση για εμβολιασμό σε όσους εξακολουθούν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο, είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί είναι αρνητές, η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα των παρελάσεων. Με τον κ. Βορίδη να αναφέρει πριν μερικές ημέρες πως θα γίνουν κανονικά φέτος, η επιστήμονας ζήτησε να γίνουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και όχι μαθητικές, ώστε να μην υπάρξει μεγάλος συγχρωτισμός μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, μιας και από το στράτευμα θα συμμετέχουν εμβολιασμένοι στρατιωτικοί στις παρελάσεις.

    «Συνεχίζουμε να έχουμε διψήφιο αριθμό θανάτων. Aν είχαμε κάνει το 80%, και την 3η δόση, ξέρετε πώς θα ήμασταν; Όπως η Δανία και οι άλλες χώρες. Με το άνοιγμα αισθανόμαστε μια ελευθερία και ξεχάστηκε ο εμβολιασμός δε φοράμε μάσκες» συμπλήρωσε η κ. Παγώνη.