Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ποια καθημερινά προϊόντα έχουν ως συστατικό το πετρέλαιο;

    Η συνεχόμενη κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, πέρα από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, πρόκειται να επιφέρει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προειδοποίησε το Σάββατο, στις 5 Μαρτίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση, θα έχουν «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.

    Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τον πληθωρισμό που αντιμετώπιζε έτσι και αλλιώς όλος ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας. Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους.

    Ανάμεσα όμως στα αγαθά που είναι ξεκάθαρο ότι θα ακριβύνουν, όπως το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα σιτηρά, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, που ενέχουν πετρέλαιο ως πρώτη ύλη ή μέσα στα συστατικά τους και ενδεχομένως να ενταχθούν και εκείνα στη λίστα ακρίβειας το επόμενο διάστημα.

    Να σημειωθεί πως το 40% του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη, προέρχεται από τη Ρωσία.

    Ποια καθημερινά προϊόντα έχουν ως συστατικό το πετρέλαιο;

    Συμπληρώματα βιταμινών

    Τα περισσότερα συμπληρώματα βιταμινών, προέρχονται από βιταμίνες που παράγονται συνθετικά από πετρέλαιο, σε χημικά φυτά. Οι εταιρείες κατασκευάζουν τα συμπληρώματα με πετρελαϊκά παράγωγα επειδή είναι λιγότερο δαπανηρή διαδικασία από ότι αν παραχθούν από φυσικές πηγές.

    Τα πιο συνηθισμένα συμπληρώματα που αποτελούνται από παράγωγα πετρελαίου, περιλαμβάνουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Β-6 και βιταμίνη Β-9. Εάν η συσκευασία λέει ότι είναι χορτοφαγικές, είναι συχνά επειδή δεν προέρχονται από ζώα, αλλά από συνθετικά παράγωγα πετρελαίου.

    Άρωμα

    Το άρωμα που χρησιμοποιούμε, είναι ένα μίγμα αιθέριων ελαίων, αρωμάτων ή αρωματικών ενώσεων, σταθεροποιητικών και διαλυτικών. Διαλύτες με βάση πετρέλαιο, όπως πετρελαϊκός αιθέρας, εξάνιο, τολουόλιο και βενζόλιο, χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση φρέσκων υλικών από τα φυτά. δημιουργώντας τεμάχια από λεβάντα, τριαντάφυλλα, γιασεμί κ.α.

    Λιπάσματα

    Μία από τις σημαντικότερες χρήσεις του πετρελαίου είναι η παραγωγή αμμωνίας, η οποία χρησιμοποιείται ως πηγή αζώτου σε γεωργικά λιπάσματα. Αν και η αμμωνία μπορεί να παραχθεί μέσω βιολογικών διεργασιών και κοπριάς, πλέον κατασκευάζεται βιομηχανικά.

    Η σύγχρονη γεωργία εξαρτάται επίσης από τα φυτοφάρμακα. Αυτά τα παρασιτοκτόνα παράγονται σχεδόν πάντα από παράγωγα πετρελαίου.

    Το πετρέλαιο είναι απολύτως απαραίτητο για τη γεωργία γενικότερα, από τη λειτουργία των μηχανών στη γονιμοποίηση των φυτών. Η γεωργία είναι ένας από τους τομείς που χρησιμοποιούν τα περισσότερα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο.

    Κεριά

    Το κερί παραφίνης χρησιμοποιείται ευρέως σε λιπαντικά, κεριά και ηλεκτρική μόνωση. Ο χρωματισμένος παραφινικός κηρός μπορεί να μετατραπεί και σε κραγιόνια.

    Λοσιόν και καλλυντικά

    Το πετρέλαιο ή η βαζελίνη είναι παράγωγο πετρελαίου που χρησιμοποιείται συνήθως στην προσωπική υγιεινή και τα καλλυντικά προϊόντα.

    Η βαζελίνη είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα για το δέρμα και σε πολλά καλλυντικά. Αρκετές ενυδατικές κρέμες επίσης, που περιέχουν βαζελίνη, ενδέχεται να ακριβύνουν.

    Καραμέλες και τσίχλες

    Η παραφίνη (παράγωγο του πετρελαίου), χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε καραμέλες, σε τσίχλες και άλλα γλυκά εμπορίου παρόμοιας φύσεως.

    Λαδόκολλα

    Η παραφίνη χρησιμοποιείται επίσης ως επικάλυψη και στο μαγειρικό λαδόχαρτο.

    Πλαστικές συσκευασίες

    Κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Οι πλαστικές συσκευασίες κατασκευάζονται από παράγωγα πετρελαίου. ενώ μόνο μια μειονότητα δημιουργείται μέσω ανακυκλώσιμων υλικών.

    Προϊόντα καθημερινής χρήσης που μπορεί να υποστούν ανατίμηση είναι από οι ίδιες οι συσκευασίες προιόντων, τα πλαστικά ποτήρια καφέ, τα καλαμάκια, τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα κοκ.

    Άλλα αγαθά που περιέχουν σημαντικές ποσότητες παραγώγων πετρελαίου είναι τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα, τα παιδικά παιχνίδια.

    Τέλος, μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται κατά κόρον σε οικοδομές, δημοτικά έργα κοκ, είναι η άσφαλτος, της οποίας ενδεχόμενη ανατίμηση να επηρεάσει σημαντικά την κατασκευαστική βιομηχανία.

    πηγή: τα δεδομένα πάρθηκαν από έρευνα της Ranken Energy

    Διαβάστε ακόμα: 

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πολιορκούν ασφυκτικά το Κίεβο – Νέα ανησυχία για το Τσερνόμπιλ

    Η Δύση στην αντεπίθεση: ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βρετανία «τελειώνουν» το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ποιες περιοχές της Ευρώπης καταφεύγουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες