Μπορεί η χώρα που διαχειρίστηκε χειρότερα την πανδημία στην ιστορία της να είναι η Βρετανία, ωστόσο στη Βραζιλία, ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρου, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για σειρά εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και η διαχείριση κορωνοϊού στη χώρα του. Όπως αναφέρεται η Guardian, πρόκειται για μια έκθεση που προέκυψε μετά από εξάμηνη έρευνα, ρίχνοντας φως σε διάφορα σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος της χώρας κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τον την πανδημία με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 600.000 Βραζιλιάνων πολιτών.  Αποσπάσματα που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η επιτροπή που διεξάγει την έρευνα κατηγορεί τον Μπολσονάρου για συνολικά εννέα αδικήματα. Σε πρώτη φάση η έκθεση σύστηνε ο πρόεδρος να κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία και γενοκτονία εναντίον ιθαγενών πληθυσμών.

    Κορωνοϊός: Αναζωπύρωση δείχνουν τα κρούσματα – Τσουχτερά πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα

    Ωστόσο, πλέον αυτές οι συστάσεις έχουν αφαιρεθεί από την έκθεση των 1.200 σελίδων, η οποία απαιτεί κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πλαστογραφία εγγράφων και υποκίνηση εγκλήματος. Το τι μέλλει γενέσθαι για τον ίδιο τον Μπολσονάρου, μετά από αυτή την έκθεση, δεν είναι ακόμη σαφές. Από την άλλη, το προσχέδιο της έκθεσης πρέπει να ψηφιστεί από την επιτροπή της Γερουσίας της χώρας όπου θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο και να τροποποιηθεί.

    Παράλληλα, ο Μπολσονάρου απέρριψε την έρευνα της επιτροπής λέγοντας ότι τα κίνητρά της είναι πολιτικά. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Μπολσονάρου για τον κορωνοϊού συχνά στράφηκαν κατά των lockdown, των μασκών αλλά και των εμβολίων. Τον περασμένο Μάρτιο, μάλιστα, είπε στους Βραζιλιάνους «να σταματήσουν να γκρινιάζουν» για τον κορωνοϊό, μια μέρα αφότου η χώρα είδε ρεκόρ αύξησης των θανάτων σε διάστημα 24 ωρών.

    Άσχετο, βέβαια, που η Βραζιλία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στον κόσμο από την πανδημία πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.