Πίνακας Περιεχομένων
    1. Εντοπίστηκαν δύο στελέχη της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα

    Στο έλεος του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, καθώς ελάχιστες είναι οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που δεν καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19. Η εμβολιαστική εκστρατεία είναι υπεραπαραίτητη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να φρενάρει την εξάπλωση του κορωνοϊού ειδικά αυτή την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα που πλησιάζει, σημειώνει το Politico.

    Χώρες που είχαν άρει σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στην κοινωνική αποστασιοποίηση, σκέφτονται τώρα να τα επαναφέρουν σε ισχύ για να ανασχέσουν την αύξηση των κρουσμάτων και τις εισαγωγές ασθενών της Covid-19 στα νοσοκομεία.

    O εμβολιασμός «λύνει μόνο μέρος του προβλήματος, όχι ολόκληρο», υπογραμμίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Χάγιο Ζέεμπ. Αν και το εμβόλιο παρέχει προστασία κατά της μόλυνσης, δεν είναι η απόλυτη ασπίδα, αφού η ανοσία φθίνει αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να στραφούν στις ενισχυτικές δόσεις. «Νομίζω ότι και η κοινή γνώμη συνειδητοποιεί, πλέον, ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία», συμπληρώνει.

    Ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη από το Politico με βάση τα ποσοστά νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, εισαγωγών σε νοσοκομεία, θανάτων και εμβολιασμών δείχνει ότι η εμβολιαστική εκστρατεία παραμένει ο κύριος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

    Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που κατήρτισε, ένα νέο, αδιόρατο καταπέτασμα χωρίζει τη Γηραιά Ήπειρο μεταξύ των δυτικών κρατών με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων από τις χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνοδεύεται από ραγδαία αυξανόμενα ποσοστά μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων από τον κορωνοϊό.

    Την ίδια ώρα, όσον αφορά την Ελλάδα, τα πράγματα δυσκολεύουν για τη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον ξεπέρασε σε κρούσματα την Αττική, την ώρα που στη χώρα εντοπίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις από την υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Δέλτα».

    Συγκεκριμένα, τα περιστατικά νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 589, με τη συμπρωτεύουσα να παραμένει στο «κόκκινο», έναντι 554 κρουσμάτων της Αττικής (τα 169 στην Αθήνα), κατάσταση που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους ειδικούς, αφού η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να γίνεται ασφυκτική. Πάντως, άσχημη συνεχίζει να είναι η εικόνα και στη Λάρισα, στην οποία σημειώθηκαν 213 μολύνσεις, με τη Μαγνησία να καταγράφει 133, την Ημαθία 113 και την Αχαΐα 102. Έντονη ανησυχία, ωστόσο, προξενεί και η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων, αφού ο αριθμός των βαριά ασθενών από κορωνοϊό έφτασε στους 391 το προηγούμενο 24ωρο.

    Εντοπίστηκαν δύο στελέχη της υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 της μετάλλαξης Δέλτα

    Την ίδια ώρα, έπειτα από στοχευμένους ελέγχους του ΕΟΔΥ, από τις 29/9 μέχρι τις 18/19, εντοπίστηκαν στη χώρα μας τα πρώτα δύο κρούσματα της «Δέλτα plus», της υποπαραλλαγής δηλαδή της μετάλλαξης «Δέλτα».

    Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο των 387 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 384 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και όλα αφορούν στο στέλεχος «Δέλτα». Δύο εκ των στελεχών αυτών, αφορούν στο στέλεχος ΑΥ.4.2, τα οποία εντοπίστηκαν σε δείγματα κρουσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες του Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών.