Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ανησυχία για εκ νέου αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο

    Μία δήλωση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στάθηκε αρκετή για τη μείωση κατά 13% την Πέμπτη η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Πλέον κινείται στα 75 ευρώ ανά MWh, σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή ήταν κάτω από τα 30 δολάρια ανά ΜWh. Ωστόσο, οι Ρώσοι φοβούνται ότι μια μεγάλη αύξηση των τιμών, μπορεί να οδηγήσει σε μία απότομη μείωση της ζήτησης.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι από τις 8 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αναπλήρωση των αποθεμάτων των ευρωπαϊκών κρατών, που έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Για παράδειγμα, η μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι δραματική στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου – υπολογίζεται ότι μόνον το 10% της συνολικής δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, ενώ στην Αυστρία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 20%.

    Aramco: Ο κολοσσός πετρελαίου προειδοποιεί – «Το απόθεμα βρίσκεται σε διαρκή πτώση, το 2022 έρχονται τα χειρότερα»

    Ανησυχία για εκ νέου αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο

    Οι τιμές της ενέργειας στην γερμανική αγορά για τον Δεκέμβριο και το πρώτο τρίμηνο του 2022 υποχωρούσαν  κατά 15% το απόγευμα της Πέμπτης, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν και οι τιμές για τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα.

    Παρότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί στο μισό από τα ρεκόρ των αρχών του Οκτωβρίου, όταν η τιμή του είχε φτάσει ακόμα και τα 160 δολάρια ανά μεγαβατώρα, υποβόσκει ο φόβος για πιθανή εκτόξευση των τιμών σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι δριμύς.

    Στις 30 Οκτωβρίου του 2019, η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου ήταν στα 18,22 ευρώ, ενώ στις 30 Οκτωβρίου του 2020 ήταν στα 14,79 ευρώ, λόγω της πανδημίας. Έτσι, παρά την υποχώρηση των τιμών στα επίπεδα των 75 ευρώ, παραμένουν 409% υψηλότερα από πέρσι, κάτι που επηρεάζει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.