Η G20, η σύνοδος των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, ολοκληρώθηκε στη Ρώμη και καταπώς φαίνεται, οι πολιτικοί ηγέτες συμφώνουν στην ανατροπή της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, χωρίς να έχουν στα σχέδιά τους δραστικά μέτρα δε. Κι όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες μακριά από την COP26 στη Γλασκώβη.

    Την ίδια ώρα, οι φτωχότερες και περισσότερο ευάλωτες χώρες, δηλώνουν την ανησυχία τους για την COP26, μετά τις αερολογίες της G20, με γνώμονα την επιβίωση των λάων τους. Οι ηγέτες, οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από ένα δις από τους ανθρώπους που κινδυνεύουν άμεσα από την κλιματική κρίση, είπαν στην Guardian ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχοι» και ήλπιζαν σε περισσότερα από τη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη.

    Ο Gaston Browne, ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, που εκπροσωπεί 39 χώρες, δήλωσε: «Από ό,τι φαίνεται θα υπερβούμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Μας ανησυχεί πολύ αυτό. Αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης για εμάς». Κατηγόρησε, επίσης, την επιρροή ισχυρών συμφερόντων του ιδιωτικού τομέα για την αποτυχία της G20 να καταλήξει σε δραστικά μέτρα και τόνισε πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα υποστούν εξίσου τις συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης. «Είμαστε εδώ για να σώσουμε τον πλανήτη, όχι για να προστατεύσουμε τα κέρδη. Υπάρχουν πολύ ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες που επωφελούνται από τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων», τόνισε.

    COP26: «Πολύ δύσκολο πια να ανατρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου»

    Κάλεσαν τους ηγέτες της G20 που θα προσγειωθούν στη Γλασκώβη για διήμερες συνομιλίες με περισσότερους από 100 αρχηγούς κρατών, από τις οποίες θα ακολουθήσουν σχεδόν δύο εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων, να καταλήξουν σε πιο φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος, αλλά παρά την απογοήτευση, είμαι ακόμα αισιόδοξος», είπε ο Browne.

    Ο Sonam Wangdi, πρόεδρος του ομίλου των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, δήλωσε: «Η πρόοδος σίγουρα δεν είναι αρκετή μέχρι τώρα. Είμαστε πολύ μακριά από τη μείωση του 1,5 βαθμού Κελσίου. Τους χρειαζόμαστε για να ενισχύσουν τις φιλοδοξίες τους. Κάναμε το μερίδιό μας και συμβάλαμε λιγότερο στο πρόβλημα».

    Με τη θερμοκρασία άνω του 1,5 Κελσίου, πολλά μικρά νησιά αντιμετωπίζουν πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις πιο έντονες καταιγίδες, αλλά όπως Browne είπε, οι ανεπτυγμένες χώρες κινδυνεύουν εξίσου. «Πολλοί από αυτούς έχουν και παράκτιες περιοχές», επεσήμανε.

    Ο Steve Victor, υπουργός Περιβάλλοντος του Παλάου, δήλωσε: «Η G20 έχει μείνει πολύ πίσω από εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές μέλλον για τους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων μικρών νησιωτικών κρατών. Αυτό δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή πολιτικό ζήτημα για εμάς. Η απειλή της κλιματικής αλλαγής, για εμάς, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Το ζούμε τώρα. Η G20 αποτελεί το 80% των παγκόσμιων εκπομπών, είναι αυτές που είναι οι πιο κρίσιμες για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να παραμείνουμε σε μια πορεία προς ένα μέλλον του 1,5 βαθμού.»

    Από την Ουγκάντα ως τις Μαλδίβες: Ο φαύλος κύκλος της κλιματικής κρίσης – Η δύση «πνίγει» τις φτωχές χώρες

    Τόνισε, επίσης, πως η G20 θα πρέπει να συμφωνήσει στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, κάτι που απέτυχε παταγωδώς. Θα πρέπει να σταματήσει τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, πρόσθεσε.

    Ο Bruce Billimon, υπουργός Υγείας των Νήσων Μάρσαλ, δήλωσε: «Ζούμε σε μια εποχή όπου οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα έχουν αντίκτυπο στις μελλοντικές και επόμενες γενιές, στην υγεία, την ευημερία και φυσικά την ασφάλεια των ανθρώπων μας. «Ήδη, στον 1,1 C, η χώρα μου μπορεί να νιώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πέρα από τον 1,5 C, αναμφισβήτητα, οι άνθρωποι των Νήσων Μάρσαλ και άλλων ευάλωτων εθνών θα βρίσκονται σε κίνδυνο. Και οι επιπτώσεις δεν θα γίνουν αισθητές μόνο σε κράτη σαν τα δικά μου, αλλά επίσης, πιστεύω ότι θα είναι ένα κυματιστό φαινόμενο, επομένως στα επόμενα χρόνια θα επηρεάσει όλες τις χώρες της G20».

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να εκφράσουν αυτές τις ανησυχίες στους ηγέτες της G20 σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση στη Γλασκώβη.

    Η G20 – η οποία περιλαμβάνει σημαντικούς παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία που είναι εδώ και πολύ καιρό αμμέτοχοι στη δράση για το κλίμα, καθώς και η μεγαλύτερη χώρα εκπομπών στον κόσμο, η Κίνα – συμφώνησε να αναλάβει δράση αυτή τη δεκαετία για τις εκπομπές, αν και δεν δεσμεύτηκαν για τις 45 % περικοπές εκπομπών που οι επιστήμονες λένε ότι απαιτούνται έως το 2030 για να τηρηθεί το όριο του 1,5C.

    Ο Browne, ωστόσο, είπε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στο καθαρό μηδέν έως το 2040 και οι αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2050.