Γι’αυτή τη χρονιά, που σε δύο μήνες θα την αποχαιρετίσουμε, οι λεξικογράφοι του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης, δεν θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει κάτι διαφορετικό, πέρα από τη λέξη «Vax», ως τη λέξη της χρονιάς. Οι λέξεις, όπως και παράγωγά τους -πλήρως εμβολιασμένοι, αντιεμβολιαστές, ανεμβολίαστοι – έχουν εκτιναχθεί σε συχνότητα χρήσης, εντός του 2021, εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού.

    Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του λεξικού, Fiona Μcpherson, ή λέξη vax ήταν μια προφανής επιλογή, καθώς είχε «την πιο καθοριστική επίδραση» και πρόσθεσε: «Η λέξη χρονολογείται τουλάχιστον από το 1980, αλλά σύμφωνα με το έργο μας, σπανίως χρησιμοποιείτο έως φέτος. Κι όταν προσθέσει κανείς και την πολυχρηστικότητα στο σχηματισμό άλλων λέξεων, γίνεται ξεκάθαρο πως η λέξη ξεχωρίζει».

    Τα παράγωγά της, τα «vaccinate» και «vaccination», εμφανίστηκαν πρώτη φορά το 1800. Η λέξη ετυμολογείται από τη λατινική, με αρχική σημασία την «αγελάδα», έννοια που διασώζεται αυτούσια στην ιταλική γλώσσα («vacca»). Σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, η αγγλική λέξη «vax» επινοήθηκε τον 18ο αιώνα από τον άγγλο γιατρό Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, λόγω κάποιας εργασίας του που αφορούσε μολύνσεις βοοειδών.

    Από την άλλη, η χρήση της λέξης «πανδημία» έχει επίσης αυξηθεί κατά περισσότερο από 57.000% φέτος. Πέρυσι, η λέξη της χρονιάς, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν το «lockdown».

    Το λεξικό της Οξφόρδης αποφάσισε, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε φέτος και πέρυσι, να διευρύνει το βραβείο για το 2020, περιλαμβάνοντας σειρά νέων λέξεων, όπως lockdown, bushfires (πυρκαγιές), Covid-19, Black Lives Matter καθώς και WFH (τηλεργασία).