Η Κίνα ανακοίνωσε τον υψηλότερο εδώ και σχεδόν τρεις μήνες αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού τοπικής μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένων εννέα νέων κρουσμάτων στο Πεκίνο, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στην πρωτεύουσα φέτος. Οι κινεζικές αρχές τυπικά αντιμετωπίζουν τα κρούσματα COVID-19 με το να επιβάλουν lockdown σε ολόκληρες τις κοινότητες όπου εντοπίζονται οι μολύνσεις, περιορίζοντας την είσοδο και την έξοδο από τις περιοχές αυτές.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές στο Πεκίνο να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες από λάχανα, ρύζι και αλεύρι για τον χειμώνα, αφού η κυβέρνηση κάλεσε τον κόσμο να έχει αποθέματα από βασικά αγαθά στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν και τους διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν επαρκείς προμήθειες ύστερα από περιστατικά όπου πανικόβλητοι αγοραστές έσπευσαν να κάνουν τις αγορές τους.

    Οι ανεμβολίαστοι στο στόχαστρο: Τα νέα μέτρα δείχνουν επί της ουσίας lockdown για όσους δεν εμβολιάζονται

    Μάλιστα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση που ενθάρρυνε τις αρχές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξασφαλίσουν προμήθειες τροφίμων και σταθερές τιμές ενόψει του χειμώνα, ύστερα από την αύξηση των λαχανικών και την έξαρση των κρουσμάτων.

    Η σύσταση που έδωσε προς τα νοικοκυριά ήταν να κρατήσουν επαρκή αποθέματα καθημερινής ανάγκης, σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης. Βέβαια, αυτό οδήγησε στο να σπεύσουν όλοι στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν λάδι και ρύζι. Δεν είναι μόνο φαινόμενο των Ελλήνων, τελικά.

    «Θα είναι ένας κρύος χειμώνας, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά για να φάμε», είπε μία γυναίκα καθώς φόρτωνε ρύζι στο ποδήλατό της έξω από σούπερ μάρκετ στο κεντρικό Πεκίνο.

    Η σύσταση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους να αγοράσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα εκδίδεται κάθε χρόνο, δήλωσε ο Μα Γουενφένγκ, αναλυτής στην A.G. Holdings Agricultural Consulting. «Είναι απαραίτητο διότι συχνά τον χειμώνα υπάρχουν μεγάλες χιονοπτώσεις και φαίνεται να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για τις καιρικές συνθήκες φέτος. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά φυσιολογικό», είπε.

    Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Κίνας προβλέπει βουτιά της θερμοκρασίας το σαββατοκύριακο στις βορειοδυτικές, νοτιοδυτικές και τις περισσότερες κεντρικές και ανατολικές περιοχές. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια βασικών αγαθών. Το κρατικό κινεζικό δίκτυο CCTV μετέδωσε χθες ότι ορισμένοι υπερτίμησαν τη σύσταση του υπουργείου.