Παρά το γεγονός ότι οι αρχές του Μεξικό συνεχίζουν να ερευνούν την τραγούδι που συνέβη στο Σάντα Φε, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας Rust, και κόστισε τη ζωή στη Halyna Hutchins, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε κανέναν εμπλεκόμενο. Ωστόσο, κάποιοι ρίχνουν ο ένας τον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης, με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την οπλουργό, Hannah Gutierrez, να κάνει λόγο για σαμποταζ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

    Σημειώνεται πως λίγες ημέρες μετά το περιστατικό, ηθοποιός της ταινίας δήλωσε πως ο Alec Baldwin ήταν ο μόνος που δεν έλεγξε ποτέ το όπλο του, ρίχνοντας του ευθύνες για απροσεξία και αμέλεια. Με τη σειρά του, ο πρωταγωνιστής και παραγωγός, σε μια πρόσφατη συνέντευξη σε καναδικό μέσο που τον εντόπισε στο Βερμόντ, εξήγησε πως «συμβαίνουν τυχαία περιστατικά στα γυρίσματα κατά καιρούς, αλλά τίποτα σαν κι αυτό. Αυτό συμβαίνει μια στο τρισεκατομμύριο».

    Σε μια νέα εξέλιξη για την υπόθεση, λοιπόν, ο δικηγόρος της υπεύθυνης για τα όπλα, είπε πως η πελάτισσα του είχε αφαιρέσει τα πυρομαχικά από ένα κουτί ου πίστευε ότι περιείχε μόνο πλασματικά βλήματα. Πρόσθεσε δε, ότι σκέφτηκε πως είναι πιθανό κάποιος να τοποθέτησε επίτηδες πραγματικές σφαίρες, που μοιάζουν με ψεύτικες στο κουτί.

    «Φοβόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί εδώ, ότι κάποιος δηλαδή σκόπευε να σαμποτάρει αυτό το σετ με πραγματικά πυρά», είπε στην εκπομπή Good Morning America του τηλεοπτικού δικτύου ABC και συμπλήρωσε: «Δεν λέμε ότι κάποιος είχε πρόθεση να συμβεί μια τραγωδία με ανθρώπινο θύμα», πρόσθεσε, «αλλά ήθελαν να κάνουν κάτι για να προκαλέσουν ένα περιστατικό σε επίπεδο ασφαλείας στο πλατό. Αυτό πιστεύουμε ότι συνέβη».

    O Jason Bowles είπε, επίσης, πως η Gutierrez είχε τσεκάρει το όπλο πριν το δώσει στον Halls. Έστριψε τον κύλινδρο και του έδειξε κάθε μία από τις εσοχές του όπλου, που πίστευε ότι περιείχαν έξι ψεύτικες σφαίρες. Στη συνέχεια ο Halls πήγε το όπλο στον χώρο της εκκλησίας, όπου ο Baldwin έκανε πρόβες.

    Στην ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει σκόπιμα αληθινές σφαίρες με ψεύτικα φυσίγγια, ο δικηγόρος είπε ότι υποθέτει πως θα μπορούσε να είναι ένα άτομο που ήθελε «να αποδείξει κάτι, να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του» και υπενθύμισε πως: «Και γνωρίζουμε ότι κάποιος κόσμος είχε ήδη φύγει από το σετ την προηγούμενη μέρα».