Πίνακας Περιεχομένων
    1. Πώς η Βασίλισσα αγόρασε τα πολύτιμα βραχιόλια

    Δύο διαμαντένια βραχιόλια της βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρίας Αντουανέτα, πουλήθηκαν στην δημοπρασία Christie’s Geneva Magnificent Jewels στην Ελβετία για περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο αγοραστής παραμένει ανώνυμος. Τα βραχιόλια, που αποτελούνται από 112 διαμάντια, για πρώτη φορά διατέθηκαν σε δημοπρασία μέσα σε μια βελούδινη μπλε θήκη που γράφει «Τα βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτα».

    Η Μαρία Αντουανέτα έστειλε τα κοσμήματα για φύλαξη πριν οδηγηθεί στη λαιμητόμο κατά τη Γαλλική Επανάσταση. Τα βραχιόλια μεταφέρθηκαν λαθραία από τη χώρα και παρέμειναν στην συλλογή της οικογένειάς της για περισσότερα από 200 χρόνια.

    «Αυτά τα βραχιόλια ταξίδεψαν στο χρόνο για να αφηγηθούν μια σημαντική εποχή της γαλλικής ιστορίας, με τη λάμψη, τη δόξα και το δράμα της», δήλωσε ο Φρανσουά Κουριέλ, πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Christie’s για την Ευρώπη. Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στην Αυστρία το 1755 και στάλθηκε στη Γαλλία για να γίνει το παιδί – νύφη του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου XVI.

    Πέθανε στη λαιμητόμο το 1793, λίγους μήνες μετά τον σύζυγό της, έχοντας γίνει αντιπαθής μεταξύ του γαλλικού λαού, που την κατηγόρησε ότι ήταν σπάταλη και κακή επιρροή για τον βασιλιά. Εκείνη στην συνέχεια έστειλε μια επιστολή μέσα από την φυλακή, στην οποία ανέφερε ότι θα πρέπει να σταλούν για φύλαξη τα κοσμήματά της σε ένα ξύλινο σεντούκι. Η κόρη της Μαρί Τερέζ, Μαντάμ Ρουαγιάλ, έλαβε τα κοσμήματα κατά την άφιξή της στην Αυστρία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

    Τι ιδιαίτερο έχουν τα βραχιόλια της Μαρίας Αντουανέτα

    «Τα διαμάντια της Βασίλισσας τράβηξαν την προσοχή του κόσμου και πέτυχαν ένα άξιο αποτέλεσμα για ένα τόσο υπέροχο βασιλικό κόσμημα!» είπε ο Rahul Kadakia, διεθνής επικεφαλής κοσμημάτων της Christie’s, δήλωσε σε μια δήλωση. Σχολίασε επίσης ότι έλαβαν ισχυρές διαδικτυακές και τηλεφωνικές προσφορές από όλο τον κόσμο.

    Τα βραχιόλια είναι περίπου 140-150 καρατίων, ανέφερε ο υπεύθυνος δημοπρασίας στη δήλωση προπώλησης. «Είναι θαύμα ότι παρέμειναν μαζί και άθικτα όταν θα μπορούσαν εύκολα να είχαν διαλυθεί, όπως πολλά άλλα κοσμήματα βασιλικής προέλευσης», είπε ο Jean-Marc Lunel, ειδικός στο τμήμα κοσμημάτων του Christie’s στη Γενεύη. Αυτό τους προσδίδει ακόμα περισσότερη αξία.

    Ο Lunel πιστεύει ότι τα βραχιόλια κατασκευάστηκαν από τον Charles Auguste Boehmer, τον προσωπικό κοσμηματοπώλη της Μαρίας Αντουανέτα, λόγω της συμμετρίας και του κομψού σχεδιασμού τους, καθώς μοιάζουν σαν να δένουν τον καρπό, όπως ακριβώς ένα ύφασμα.

    Πώς η Βασίλισσα αγόρασε τα πολύτιμα βραχιόλια

    Ο οίκος Christie’s επικαλείται τον ιστορικό Vincent Meylan ότι η βασίλισσα πλήρωσε στον Boehmer 250.000 λιβρές, που ισοδυναμούν με περίπου 4,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα. Το μενταγιόν της με μαργαριτάρια και διαμάντια κέρδισε 36 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία

    Για να συγκεντρώσει τα χρήματα χρειάστηκε να ανταλλάξει μερικούς άλλους πολύτιμους λίθους, καθώς και να δανειστεί 29.000 λιβρές (περίπου 533.000 δολάρια) από τον σύζυγό της, βασιλιά Λουδοβίκο XVI.

    Αυτή δεν ήταν η πρώτη δημοπρασία των κοσμημάτων της ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις. Τον Νοέμβριο του 2018, ένα μενταγιόν με μαργαριτάρια και διαμάντια από την ιδιωτική της συλλογή πωλήθηκαν περισσότερα από 36 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις προπώλησης που το είχαν εκτιμήσει μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων.