Συνεχίζονται αμείωτοι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) για την τήρηση των μέτρων στις επιχειρήσεις εστίασης. Μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο όπου ξεπεράστηκαν οι 100.000 έλεγχοι, την Παρασκευή 12/11, έγιναν 80.014 έλεγχοι. Σε αυτούς σημειώθηκαν 391 παραβάσεις και 9 επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές για διάστημα από 15 ως 30 ημέρες.

    Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας οι κυριότερες παραβάσεις αφορούσαν σε μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και μη τήρηση αποστάσεων, σε μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του εκάστοτε καταστήματος, σε μη ανάρτηση εγγράφου με τους κανόνες λειτουργίας, σε εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19 και σε μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

    Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι «Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων».

    Για τις παραβάσεις αυτές, το συνολικό ύψος των προστίμων είναι στα 122.900 ευρώ.