Φυλή των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία, που έχει τα πνευματικά δικαιώματα του πιο διάσημου παραδοσιακού χορού χάκα, ζήτησε σήμερα από τους διαδηλωτές κατά των εμβολίων του κορωνοϊού, να σταματήσουν να τον χρησιμοποιούν για να προωθήσουν το μήνυμά τους, όπως γράφει το CNN.

  Η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας έχει αναγνωρίσει τη φυλή Νγκάτι Τόα ως πολιτιστικούς φύλακες του χάκα Κα Μάτε, τον οποίο οι αντιεμβολιαστές αναπαρήγαγαν στη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεών τους εναντίον των περιορισμών που έχουν υιοθετηθεί στη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

  «Δεν στηρίζουμε τις θέσεις τους», τόνισε η φυλή σε ανακοίνωσή της. «Οι Νγκάτι Τόα καταδικάζουν τη χρήση του χάκα Κα Μάτε για την προώθηση μηνυμάτων εναντίον του εμβολιασμού κατά της covid-19», πρόσθεσε.

  Danny Fenster: Αφέθηκε ελεύθερος ο δημοσιογράφος από την φυλακή της Μυανμάρ

  Αν και υπάρχουν πολλές μορφές χάκα που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες φυλές για διαφορετικές χρήσεις και περιστάσεις, ο «Κα Μάτε» είναι ο πιο γνωστός διότι τον χορεύει η εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, γνωστή και ως All Blacks, πριν από κάθε αγώνα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

  Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Νέα Ζηλανδία έχει χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων παγκοσμίως, δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας και όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Jacinda Ardern, θα πρέπει οι πολίτες να ζήσουν με τον ιό. Στόχος της είναι να εμβολιαστεί το 90% των πολιτών.

  Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατά της covid-19 φτάνει το 81%, όμως η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός παραδέχθηκε σήμερα ότι οι υγειονομικές αρχές δυσκολεύονται να πείσουν μερικούς νεαρούς Μαορί λόγω της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια.

  Έκρηξη στο Λίβερπουλ: Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι – Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης

  «Οπότε δεν είναι ζήτημα πρόσβασης. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε πολύ περισσότερα από αυτό και από τις συζητήσεις που είχα, αυτό είναι ένα από τα θέματα που μας δυσκολεύει όλους», επεσήμανε η Ardern αναφερόμενη στην παραπληροφόρηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TVNZ.

  Ως τις 13 Νοεμβρίου το 76% των Μαορί είχε λάβει μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 και το 60% ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Οι αρχές ανακοίνωσαν 173 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε περισσότερα από 8.500.