Πίνακας Περιεχομένων
  1. «Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την ανάπτυξη της Κίνας και των ΗΠΑ»

  Ο Χi Jinping προειδοποίησε τον Joe Biden σε μια virtual σύνοδο κορυφής ότι η Κίνα είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα εάν η Ταϊβάν κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις προς την ανεξαρτησία που ξεπερνούν τις «κόκκινες» γραμμές του Πεκίνου.

  Ο Xi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας ότι οποιαδήποτε υποστήριξη για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα ήταν «σαν να παίζεις με τη φωτιά», όπως αναφέρει ένα δημοσίευμα των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης της συνόδου κορυφής. Ολοκλήρωσε την προειδοποίηση -που μοιάζει περισσότερο με απειλή- λέγοντας ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν».

  Η φράση αντιπροσώπευε την κινεζική εθνικιστική ρητορική, της οποίας δόθηκε πρόσθετη ισχύς σε μια από τις πιο εκτενείς συνομιλίες μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο ηγετών, η οποία διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες.

  Ο Biden διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην « πολιτική της μίας Κίνας » που αναγνωρίζει μόνο ένα κυρίαρχο κινεζικό κράτος και ότι η Ουάσιγκτον «αντιτίθεται σθεναρά στις μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν».

  Ήταν μια υπενθύμιση στους Ταϊβανέζους να μην κηρύξουν την ανεξαρτησία τους αλλά και στην Κίνα να μην σκεφτούν εισβολή. Συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν ότι η αντιπαλότητα τους δεν θα μετατραπεί σε ανοιχτή σύγκρουση.

  Ενώ και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν μακροχρόνιες θέσεις πολιτικής, ο γενικός εγκάρδιος τόνος που επικρατούσε, με τον Xi να αναφέρεται στον Biden κάποια στιγμή ως «ο παλιός μου φίλος», έδωσε άμεση ώθηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ασία.

  Συγκεκριμένα στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Xi ανέφερε με έναν συμβιβαστικό τόνο: «Αν και δεν μπορούμε να βλεπόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο, ούτε αυτό είναι κακό. Νιώθω πολύ χαρούμενος που βλέπω τον παλιό μου φίλο».

  Xi Jinping και Joe Biden έκαναν έναν ουσιαστικό διάλογο

  «Οι δύο ηγέτες είχαν πραγματικά μια ουσιαστική συζήτηση και την ικανότητα να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τρόπο που δεν είχαν καθόλου στις τηλεφωνικές τους κλήσεις. Είχαν ένα διαφορετικό είδος συνομιλίας. Θα έλεγα ότι η συζήτηση έγινε με σεβασμό και ευθύτητα και ήταν ανοιχτή» είπε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

  «Δεν περιμέναμε μια σημαντική εξέλιξη», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτό ήταν στην πραγματικότητα για την ανάπτυξη τρόπων για υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας ότι καθώς προχωράμε, οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνα παραμένουν σταθερές, όταν αναλαμβάνουμε μια σειρά ανταγωνιστικών ενεργειών να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε γραμμές επικοινωνίας.

  Εργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας και αντιμετωπίζουμε την Κίνα όπου χρειάζεται, ενώ την ίδια στιγμή είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντά μας».

  Ένας από τους στόχους του Biden στη σύνοδο κορυφής ήταν να καταστήσει τακτικό διάλογο μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για μια σειρά θεμάτων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό συνέβη. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η δημιουργία «φρουρών» για τη συμπεριφορά και των δύο εθνών στην Ταϊβάν δεν συζητήθηκε καν.

  Η ανησυχία για μια αντιπαράθεση για το μέλλον της Ταϊβάν και για την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ολοένα και αυξάνεται. Η συνάντηση έγινε σε ένα γενικότερο πλαίσιο παγκόσμιας οργής για τη μεταχείριση που είχε η Κίνα απέναντι στους Ουιγούρους- τον μουσουλμανικό πληθυσμό της- και το Χονγκ Κονγκ, αλλά και για τον πολλαπλασιασμό των κυβερνοεπιθέσεων.

  Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει κάθε χώρα για να μετριάσει την κλιματική κρίση και οι ΗΠΑ επικρίνουν την ταχεία ανάπτυξη των κινεζικών συμβατικών και πυρηνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ελπίζει οι δύο άνδρες να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση και να θεσπίσουν «κανόνες» για τη μελλοντική τους συμπεριφορά.

  «Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την ανάπτυξη της Κίνας και των ΗΠΑ»

  «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα κοινής λογικής, να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς όπου διαφωνούμε και να εργαστούμε μαζί όπου τέμνονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε ζωτικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή», είπε ο Biden.

  «Φαίνεται ότι είναι δική μας ευθύνη, ως ηγέτες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών μας δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση, είτε ηθελημένη είτε ακούσια», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα δύο έθνη πρέπει να επιδιώξουν «ένα απλό και δίκαιο ανταγωνισμό».

  Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Xi είπε στον Biden ότι η γη ήταν αρκετά μεγάλη για την ανάπτυξη τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ.

  «Η ανθρωπότητα ζει σε ένα παγκόσμιο χωριό και αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις μαζί», είπε ο Κινέζος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τα λεγόμενα του Biden. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία».