Πίνακας Περιεχομένων
  1. Η Αίγυπτος είχε 6 ναούς του Ήλιου

  Κάθε φορά που ακούμε «Αίγυπτος – ναός», το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε μούμιες, σε Φαραώ, σε μυστικιστικές εκδηλώσεις, σε τύπους που γνώριζαν τα κόλπα του υπερφυσικού και φυσικά στον Μπρένταν Φρέιζερ που τόσο αγαπάμε. Έτσι, μόνο με ενθουσιασμό μπορούμε να δούμε την ανακάλυψη ενός ακόμα Ναού του Ήλιου, προς τιμήν του Θεού Ρα, που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο, κάτω από τα ερείπια ενός άλλου ναού, του Abu Ghurab.

  Η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Μασιμιλιάνο Νουτσόλο, επίκουρο καθηγητή Αιγυπτολογίας στην πολωνική Ακαδημία Επιστημών, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολίτικων Πολιτισμών στη Βαρσοβία, ανέφερε στο CNN πως ο ναός που ανακαλύφθηκε, βρίσκεται περίπου 12 μίλια νότια από το Κάιρο.

  Στο συγκεκριμένο σημείο είχε γίνει μια πρώτη εκσκαφή το 1898 και είχε ανακαλυφθεί ο ναός του Nyuserra, του 6ου βασιλιά της 5ης Δυναστείας, που βασίλευσε στην Αίγυπτο μεταξύ του 2400 και του 2375 π.Χ.

  «Οι αρχαιολόγοι του 19ου αιώνα έκανα ανασκαφές σε ένα πολύ μικρό τμήμα αυτού του κτηρίου από λάσπη και τούβλα, που βρίσκεται κάτω από τον πέτρινο ναό του Nyuserra και κατέληξαν πως ήταν μια πρώιμη κατασκευή του ίδιου ναού. Τώρα όμως, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι αυτό ήταν ένα εντελώς διαφορετικό κτήριο που χτίστηκε πριν τον Nyuserra» εξηγεί ο Νουτσόλο.

  Τα ευρήματα περιλαμβάνουν σφραγίδες μέσα σε τάφους με τα ονόματα των βασιλέων πριν τον Nyuserra, τα οποία κάποτε τα χρησιμοποιούσαν ως πώματα, ενώ βρέθηκαν οι βάσεις για δύο στήλες ασβεστόλιθου, που ήταν μέρος πύλης μιας στοάς, και ένα κατώφλι από ασβεστόλιθο επίσης.

  Η Αίγυπτος είχε 6 ναούς του Ήλιου

  Το πιο ιδιαίτερο εύρημα είναι 12 βάζα μπύρας, τα οποία ήταν γεμάτα με λάσπη που τη χρησιμοποιούσαν μόνο σε συγκεκριμένες τελετουργίες και η κεραμική της χρονολογείται κάπου στα μισά του 25 αιώνα π. Χ., δηλαδή 1 ή 2 γενιές πίσω από το Nyuserra, το οποίο σημαίνει πως ο ναός ήταν αγνοούμενος για 4500 χρόνια.

  Οι ναοί του Ήλιου, αφιερωμένοι στον Θεό Ρα, είχαν χτιστεί από Φαραώ που θεωρούσαν εαυτούς γιους του Ρα και λέγεται ότι ο Nyuserra κατέστρεψε το ναό αυτό για να χτίσει τον δικό του και να επιβάλλει τη δύναμη του επί γης, ορίζοντας τον εαυτό του ως μόνο γιο του Θεού του Ήλιου.

  «Ο κύριος σκοπός του ναού ήταν ότι αποτελούσε μέρος για τη θεοποίηση του ζώντος βασιλιά» λέει ο Νουτσόλο. Οι πηγές αναφέρουν πως η Αίγυπτος διέθετε 6 ναούς του Ήλιου, όμως μέχρι σήμερα, μόνο δύο απ΄αυτούς είχαν ανακαλυφθεί. Όλοι οι ναοί είχαν χτιστεί γύρω από την Abu Ghurab.

  Αυτό που αλλάζει τα δεδομένα για τους αρχαιολόγους, είναι πως ως τώρα γνώριζαν πως οι ναοί του Ήλιου ήταν χτισμένοι αποκλειστικά από πέτρα. Αυτός που ανακαλύφθηκε έχει κατά κύριο λόγο λάσπη και σε κεντρικά σημεία του πέτρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές οι Φαραώ τους έχτιζαν βιαστικά για να τους προλάβουν ενδεχομένως εν ζωή και ανέθεταν την ολοκλήρωση του έργου σε απογόνους. Αυτή είναι η εξήγηση του γιατί εξαφανίστηκαν στο πέρασμα των ετών. Τέτοια κτήρια είναι εύκολο να διαλυθούν και να χτιστούν από πάνω τους άλλες κατασκευές.

  Η ερευνητική ομάδα θα αναζητήσει τώρα τον βασιλιά που ευθύνεται για την κατασκευή του αρχικού ναού, με περισσότερες ανασκαφές να ακολουθούν.