Πίνακας Περιεχομένων
    1. Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ισπανία

    Η αστυνομία της Καταλονίας συνέλαβε έναν άνδρα, όταν η γυναίκα του ζήτησε βοήθεια κάνοντας το διεθνές σήμα που μαρτυρά σεξουαλική κακοποίηση, ανοίγοντας την παλάμη του χεριού, βάζοντας τον αντίχειρα στο κέντρο της και κλείνοντάς τον με τα άλλα τέσσερα δάχτυλα.

    Το σήμα είχε κάνει και ένα 16χρονο κορίτσι που είχε αρπαχθεί και αγνοούταν για μέρες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να την δει ένας μοτοσικλετιστής, να καλέσει την αστυνομία και τελικά να σωθεί. Η γυναίκα στην Βαρκελώνη έκανε την κίνηση αυτή σε μια ιατρική μονάδα, στην περιοχή Sarrià-Sant Gervasi.

    Ένα ζευγάρι ήταν στην αίθουσα αναμονής και η γυναίκα έκανε το σύνθημα σε έναν από τους εργαζόμενους στο κέντρο, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία που κατέφθασε αμέσως και ανέκρινε το ζευγάρι ξεχωριστά.

    Η γυναίκα είπε ότι είχε δεχτεί προσβολές, ελαφριές και βίαιες συμπεριφορές, όπως σπρωξιές, για αρκετό καιρό. Αφού πήραν κατάθεση, συνέλαβαν το άτομο το οποίο κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία.

    Η Mossos d’Esquadra (Αστυνομία της Καταλονίας) δημοσίευσε ένα tweet τη Δευτέρα δηλώνοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία, που προωθήθηκε αρχικά από οργανισμούς όπως το Canadian Canadian Women’s Foundation ή το American Women’s Funding Network, μπορεί να βοηθήσει τα θύματα και να σώσει ζωές.

    Το σήμα έχει γίνει viral μέσα από τα social media, ειδικά από το Tik Tok και μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε γυναίκα έχει πέσει θύμα κακοποίησης χωρίς να αφήσει πίσω της ψηφιακά ίχνη, ειδικά στις βιντεοκλήσεις, καθώς με τους περιορισμούς πολλές γυναίκες ζούσαν με τον θύτη τους.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης ξεκίνησε μια έρευνα για τον εντοπισμό, την πρόληψη και τη φροντίδα των γυναικών θυμάτων βίας που δεν καταγγέλλουν ή υποβάλλονται σε συμπεριφορές που δεν έχουν εγκληματική μομφή. Για αυτό, η κυβερνητική ομάδα της Ada Colau ξεκίνησε το πρόγραμμα «Te acompañamos», μέσω του οποίου παρείχε στους αστυνομικούς ένα πρωτόκολλο και έναν οδηγό με μια σειρά δεικτών για να ανιχνεύουν εάν υπάρχει κάποιο πιθανό θύμα.

    Στην συνέχεια θα καταρτίσουν διαδικασίες ενημέρωσης για τα θύματα, η κατάστασή τους θα παρακολουθείται περισσότερο και θα διατίθεται κοινωνική και ψυχολογική βοήθεια από το Δημοτικό Συμβούλιο.

    Υπολογίζεται ότι το 84% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που δολοφονήθηκαν στην Ισπανία από συντρόφους και πρώην τους δεν είχαν καταγγείλει τον θύτη. Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Φεμινισμών, Laura Pérez, θεωρεί ότι με αυτό το νέο πρωτόκολλο βελτιώνεται η πρόληψη και η ανίχνευση καταστάσεων, ενώ αυξάνεται η αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης.

    Το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στην Ισπανία

    Ο υπεύθυνος της ενέργειας αυτής, Sergi Amposta, ανέφερε ότι 10 «πράκτορες», ένας ανά περιφέρεια, θα έχουν εκπαιδευτεί ώστε να γίνονται αναφορές κακοποιητικών συμπεριφορών. Θα αναλύουν όλα τα περιστατικά που έχουν διαχειριστεί και θα παρακολουθούν και αυτά που δεν είναι ακόμα εγκληματικές ενέργειες.

    «Οι παραπέμποντες  θα συντονιστούν με την Ομάδα Προσοχής Θυμάτων της Αστυνομίας για την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά μία φορά κάθε 15 ημέρες σε κάθε περιφέρεια θα μελετούν τις περιπτώσεις σε μια επιτροπή τεχνικών δημοτικών κοινωνικών και ψυχολογικών υπηρεσιών για να προσέχουν τα θύματα», τονίζει ο Amposta.

    Στη συνέχεια θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τη γυναίκα και θα ενημερωθεί με όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να τη βοηθήσουν, «σεβόμενοι πάντα την απόφασή της». Τον Μάρτιο αυτές οι επιτροπές Sant Martí τέθηκαν σε λειτουργία, και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 208 περιπτώσεις γυναικών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.

    Οι 78 από αυτές έχουν πρόσβαση σε δημοτικά δίκτυα που δίνουν έμφαση στη σεξουαλική κακοποίηση, τέσσερις απέρριψαν τη βοήθεια και οι υπόλοιπες εκκρεμούν ώστε οι υποθέσεις τους να αντιμετωπιστούν στις επιτροπές ή να κλείσουν διότι δεν βρίσκονται πια σε ευάλωτη θέση.