Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας δίνουν κρότου-λάμψης στους μετανάστες»
    2. Οι σχέσεις της ΕΕ. και της Λευκορωσίας έχουν πληγεί σοβαρά
    3. Ursula von der Leyen: Θα πλήξουμε με κυρώσεις αεροπορικές εταιρείες

    Σε χρήση δακρυγόνων προχώρησαν οι πολωνικές αρχές, με σκοπό να αποτρέψουν μια ομάδα προσφύγων να περάσουν το φράχτη και να εισέλθουν στη χώρα από τη Λευκορωσία, με τους τελευταίους να πετάνε πέτρες και αντικείμενα. Η ατμόσφαιρα παραμένει εκρηκτική στα σύνορα, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν στήσει καταυλισμό με σκηνές, αναμένοντας να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως γράφει και το BBC.

    Από χθες που οι μετανάστες, έπειτα από φήμες ότι θα ανοίξουν τα  σύνορα, κινήθηκαν προς το συνοριακό φυλάκιο, η Πολωνία έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο επιχείρησης μαζικής εισβολής.

    «Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας δίνουν κρότου-λάμψης στους μετανάστες»

    Εξού και έλαβε χώρα ο πετροπόλεμος, με το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας να γράφει πως: «Οι μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να φτάσουν στην Πολωνία. Οι υπηρεσίες μας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να περιορίσουν την επιθετικότητα των μεταναστών».

    Η πολωνική αστυνομία είπε, επίσης, πως ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από αντικείμενο που δέχτηκε στο κεφάλι, δημιουργώντας του κάταγμα στο κρανίο. Κατηγορεί ανοιχτά τις δυνάμεις της Λευκορωσίας υποστηρίζοντας πως προμηθεύουν τους μετανάστες με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

    Εδώ και εβδομάδες, χιλιάδες πρόσφυγες συρρέουν στα σύνορα της Λευκορωσίας, η οποία έχει κατηγορηθεί πως τους «σπρώχνει» εκεί με σκοπό να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η χώρα του Alexander Lukashenko αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

    Υπήρξαν περισσότερες από 5.000 προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία από τη Λευκορωσία μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με μόλις 88 τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η πολωνική υπηρεσία συνόρων.

    Οι σχέσεις της ΕΕ. και της Λευκορωσίας έχουν πληγεί σοβαρά

    Το κλίμα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία είναι τεταμένο, από τη στιγμή που ο Lukashenko προσπάθησε να φιμώσει τη διαφωνία καταστρέφοντας μαζικές διαδηλώσεις και συλλαμβάνοντας πολιτικούς αντιπάλους. Η Λευκορωσία δέχτηκε κυρώσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει τη συνοριακή δύναμη.

    Η Λευκορωσία, ο Πούτιν κι ο υβριδικός πόλεμος: Τι εννοεί η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν;

    Ursula von der Leyen: Θα πλήξουμε με κυρώσεις αεροπορικές εταιρείες

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με περαιτέρω κυρώσεις, μεταξύ άλλων κατά αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον “΄ύπουλο” τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τους μετανάστες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να αποφασίσουν διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αλλά και αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ, προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες που στη συνέχεια καταλήγουν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

    «Προσπαθούμε επίσης να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης”, ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη από το Μόναχο. “Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ασκεί επιρροή στον Lukashenko και χρειάζεται να την χρησιμοποιήσει”, είπε. “Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές».