Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο Μητσοτάκης θέλει να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι ζήτημα του Βρετανικού Μουσείου, γράφει η Downing Street πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Boris Johnson στο Λονδίνο. Η επιστροφή των «Ελγίνειων μαρμάρων» βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του.

    Όταν ρωτήθηκε ο Boris Johnson ποιο θα είναι το μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συνάντηση, ο εκπρόσωπος  απάντησε ότι «η κατοχή των Γλυπτών είναι ζήτημα αποκλειστικά του μουσείου. Δεν είναι της βρετανικής κυβέρνησης».

    Η απάντηση αποτελεί αναστροφή της μακροχρόνιας αντίθεσης της βρετανικής κυβέρνησης στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνει η Guardian. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Johnson τον περασμένο Μάρτιο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» επανέλαβε την αντίθεση του Λονδίνου στην επιστροφή.

    «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους», είχε δηλώσει τότε.

    Η πάγια άποψη του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι τα γλυπτά αποκτήθηκαν νόμιμα, με τον Έλγιν να λαμβάνει επίσημη συγκατάθεση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που κυβερνούσε την Αθήνα, να αφαιρέσει το τμήμα των γλυπτών από τον Παρθενώνα, μαζί με «γλυπτικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία».

    Ο Μητσοτάκης θέλει να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Η εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με την προφανή αλλαγή στην προηγούμενη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι απαλλαγμένο, δικαίως, από πολιτικές παρεμβάσεις. Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του μουσείου και οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την τοποθεσία για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι δική τους υπόθεση».

    Η φαινομενική αλλαγή προσέγγισης είναι πιθανό να αναζωπυρώσει την ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τα μουσεία που επιστρέφουν αντικείμενα που είχαν ληφθεί από άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, στην οποία οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου αντιστέκονταν μέχρι στιγμής.

    Οι εργασίες συντήρησης στο Βρετανικό Μουσείο και η πανδημία εμπόδισαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα να προβληθούν δημόσια για σχεδόν ένα χρόνο. Το Μουσείο της Ακρόπολης , το οποίο κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα κλασικά γλυπτά στους πρόποδες του μνημείου στην Αθήνα, άνοιξε ξανά τον Μάιο.

    Ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα πρόθυμος να εξασφαλίσει τον επαναπατρισμό των γλυπτών, αφού περιέγραψε την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχει σε συζήτηση ως «χαμένη μάχη».

     

    Όταν ρωτήθηκε για την προφανή αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον απάντησε στις σημερινές δηλώσεις του: «Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Είναι ελεύθερο από πολιτικές παρεμβάσεις. Οι όποιες αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές λαμβάνονται από τους διαχειριστές του μουσείου και οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη θέση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δικό τους ζήτημα».