Δύο ημέρες πριν την 11η επέτειο από το χειρότερο ατύχημα που έγινε ποτέ στο ορυχείο Pike River στη Νέα Ζηλανδία, η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρήκε δύο, πιθανών και τρία, πρώματα από αγνοούμενους ανθρακωρύχους με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας. Η έκρηξη που σημειώθηκε το 2010, και μαύρισε εκείνο τον Νοέμβριο με τον θάνατο 29 εργατών, ήταν τόσο ισχυρή που συνέβη από διαρροή αερίου.

    Από τότε, πολλές οικογένειες εργατών αγωνίζονταν να βρεθούν τα απομεινάρια των αγαπημένων τους. Ανάμεσα στους θανόντες ήταν 24 Νεοζηλανδοί, δύο Αυστραλοί, δύο Βρετανοί πολίτες και ένας Νοτιοαφρικανός. «Είναι μια πολύ έντονη υπενθύμιση του πόνου, της απώλειας», δήλωσε ο αρχηγός Peter Read, ελπίζοντας πως σύντομα θα λάβουν απαντήσεις οι οικογένειες.

    Τα λείψανα που εντόπισε η αστυνομία, δεν είναι δυνατό να ανασυρθούν προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση. «Έχουμε ανακτήσει κάποιες φωτογραφίες από τις γεωτρήσεις που επιβεβαιώνουν δύο θανάτους, δύο πτώματα, με την πιθανότητα και ενός τρίτου», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την Guardian, και συμπληρώνει: «Καθώς δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιήσουμε τα υπολείμματα, εργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δούμε τι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε».

    Η Anna Osborne, σύζυγος ενός ανθρακωρύχου δηλώνει σοκαρισμένη αλλά και ανακουφισμένη. «Είκοσι εννέα άνδρες δεν άξιζαν να πεθάνουν, αλλά οι οικογένειές τους ασφαλώς αξίζουν κάποια δικαιοσύνη».

    Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας είχε ξοδέψει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ για την εξερεύνηση της σήραγγας πρόσβασης σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τα λείψανα. Φέτος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί αυτήν την αποστολή, αλλά θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αστυνομική έρευνα.

    Βρετανία: Κάνουν ενέσεις ναρκωτικών με σκοπό τον βιασμό – 300 περιστατικά μέσα σε δύο μήνες

    (Φωτογραφία: Getty)