Για ακόμη μια φορά, ο άνθρωπος αποδεικνύει ότι είναι το πιο επικίνδυνο είδος σε αυτόν τον πλανήτη. Συγκεκριμένα, ένα μωρό ελεφαντάκι Σουμάτρας, ενός εξαιρετικά απειλούμενο είδους – όχι ότι παίζει σημασία αυτό – , πέθανε μετά τον ακρωτηριασμό της προβοσκίδας του, σε παγίδα λαθροκυνηγών στην Ινδονησία.

    Το άτυχο ελεφαντάκι έμεινε πίσω από την αγέλη όταν πιάστηκε σε παγίδα. Εντοπίστηκε από τους κατοίκους της πόλης Aceh Jaya, όπως γράφει το BBC, και μεταφέρθηκε σε κέντρο προστασίας άγριας ζωής όπου οι αρμόδιοι έκαναν το παν δυνατόν για να σώσουν τη ζωή του, αλλά δεν τα κατάφεραν λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού και μιας λοίμωξης που ακολούθησε.

    Δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό του, το ελεφαντάκι κατέληξε. «Δεν μπορέσαμε να το σώσουμε καθώς το τραύμα ήταν σοβαρό και μολύνθηκε. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να το σώσουμε» εξηγεί ο Agus Arianto, επικεφαλής του Aceh Natural Resources Conservation Agency.

    Ο ελέφαντας της Σουμάτρας, ένα εκ των τριών αναγνωρισμένων υποειδων του ασιατικού ελέφαντα, θεωρείται εξαιρετικά απειλούμενο είδος, λόγω της ραγδαίας αποψίλωσης δασών που αποτελούν το φυσικό τους περιβάλλον σε Βόρνεο και Σουμάτρα.

    Οι αρσενικοί ελέφαντες είναι ακόμη πιο ευάλωτοι στη λαθροθηρία λόγω των περιζήτητων χαυλιόδοντων που πωλούνται στη μαύρη αγορά για το φίλντισι.