Πίνακας Περιεχομένων
    1. Ο νέος νόμος για τα κατοικίδια

    Οι αστυνομικοί του τμήματος Πλατανιά μετά από καταγγελία φιλοζωικού συλλόγου εντόπισαν έναν σκύλο να ζει δεμένος κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, επιβάλλοντας πρόστιμο 1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για κτηνοτρόφο.

    Ο Μπούμπη, όπως ονομάζεται ο σκύλος, ζούσε δεμένος, με ένα κουτί και μερικές παλέτες για σπίτι. Τον πήραν μακριά από τις δυσμενείς συνθήκες που ζούσε και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου αναζητά πλέον τη νέα του οικογένεια, σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης στο Facebook.

    Ο νέος νόμος για τα κατοικίδια

    Μεγάλη χρηματική ποινή προβλέπει ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, αν τους αφαιρέσουν το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης. Πρόστιμο επιβάλλεται και για τη μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών λεωφορείων.  Σύμφωνα με το ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο), τα διοικητικά πρόστιμα έχουν ως εξής:

    • Το ποσό των 1.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι ιδιοκτήτες ζώων δεν εφαρμόζουν τους κανόνες προστασίας και δεν τα καλομεταχειρίζονται, όπως και αν δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας τους.
    • Για την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου/γάτας, αλλά και της δήλωσης απώλειας του ζώου συντροφιάς, επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πληρώσουν και όσοι ιδιοκτήτες δεν καταχωρίσουν στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που αφορούν τους ίδιους, ή τα ζώα συντροφιάς, κι αν δεν ενημερώσουν για τυχόν μεταβολές αυτών (στοιχείων).
    • Στον ιδιοκτήτη που δεν επιθυμεί να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, και δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ.

    Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς, ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA), αρχίζει την 1/3/2022, και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

    •  Ο ακρωτηριασμός ζώου, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, και η παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ή της κτηνιατρικής εξέτασης, ή του ετήσιου εμβολιασμού του ζώου συντροφιάς, επιφέρουν χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
    • Στην περίπτωση που το διαβατήριο του ζώου δεν είναι ενημερωμένο, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 300 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε ιδιοκτήτες που έχουν τη γάτα τους μόνιμα σε κλουβί.
    • Κατά τη διάρκεια της βόλτας οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την υποχρέωση να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους, διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
    • Όποιος συνοδεύει τον σκύλο στον περίπατό του, θα πρέπει να φροντίζει ώστε το ζώο να μην εξέρχεται ελεύθερα από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και να μην εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών, ή σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, να τηρεί τους κανόνες για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου. Αλλιώς, θα πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα καταβάλει εάν ο σκύλος προκαλέσει ζημιά.
    • 3.000 ευρώ θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς, αν του αφαιρέσει το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης, ενώ ο κτηνίατρος θα χάσει την άδεια επαγγέλματος για δύο χρόνια.
    • Διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται και εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που κατοικούν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Όπως και σε περίπτωση διατήρησης περισσότερων ζώων συντροφιάς, ενώ ο κανονισμός το απαγορεύει. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, είναι 500 ευρώ ανά ζώο.
    • Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η χρηματική ποινή είναι 500 ευρώ.
    • Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς (που δεν υπερβαίνουν τα 10 κιλά) επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ή τον κάτοχό τους
    • . Αν ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς δεν το τοποθετήσει μέσα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο.

    Να αναφερθεί ότι οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, επιτρέπεται να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Οι ιδιοκτήτες που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία μαζί με το ζώο συντροφιάς τους, για να μην πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, πρέπει να μην κάνουν τα εξής:

    • Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων ενδιαίτησης επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα.
    • Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του.
    • Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.
    • Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικά και άλλα λεωφορεία. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ.