Πίνακας Περιεχομένων
    1. «Παραμένει σπίτι της, θα εμφανιστεί σύντομα»
    2. Συγκλονισμένος ο κόσμος του τένις με την εξαφάνιση της Κινέζας αθλήτριας

    Ένα πέπλο μυστηρίου έχει απλωθεί γύρω από την Peng Shuai, η οποία εδώ και πέντε ημέρες έχει εξαφανιστεί, μετά από μία καθόλου τυχαία στιγμή. Τα ίχνη της Κινέζας τενίστριας έχουν χαθεί μετά την καταγγελία του βιασμού της από ένα πρώην κορυφαίο ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της πατρίδας της.

    Στα social media το hashtag #WhereIsPengShuai έχει γίνει ένα από τα δημοφιλέστερα καθώς οι ανησυχίες και οι φόβοι φουντώνουν. Η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών απηύθυνε έκκληση για διερεύνηση της εξαφάνισης της 35χρονης Κινέζας πρωταθλήτριας, που είχε φθάσει το 2011 στο Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης.

    «Παραμένει σπίτι της, θα εμφανιστεί σύντομα»

    Κι ενώ η διεθνή κοινότητα του τένις δηλώνει συγκλονισμένη, ο αρχισυντάκτης της κινεζικής εφημερίδας Global Times, Hu Xijin, δήλωσε πως η Peng Shuai παραμένει στο σπίτι της με δική της βούληση, «ελεύθερα», και θα κάνει δημόσια εμφάνιση «σύντομα», όπως αναφέρει η Guardian.

    «Τις τελευταίες μέρες, παρέμεινε στο σπίτι της ελεύθερα και δεν ήθελε να την ενοχλήσουν. Θα εμφανιστεί δημοσίως και θα συμμετάσχει σε κάποιες δραστηριότητες σύντομα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Hu σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Σημειώνεται πως η Global Times εκδίδεται από την Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Hu, όπως εξήγησε, επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του μέσω των πηγών του ότι φωτογραφίες που ανήρτησε στο Twitter δημοσιογράφος που εργάζεται για τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίες φέρεται ότι δείχνουν την Peng στο σπίτι, απεικονίζουν την «τρέχουσα κατάστασή» της.

    Για την ώρα, το Reuters δεν έχει καταφέρει να εξακριβώσει κατά πόσο είναι αυθεντικές οι εν λόγω φωτογραφίες.

    Συγκλονισμένος ο κόσμος του τένις με την εξαφάνιση της Κινέζας αθλήτριας

    Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την τύχη της διεθνούς φήμης τενίστριας, η Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) απείλησε να αποσύρει τα τουρνουά από την Κίνα και η Ένωση Αντισφαίρισης Ανδρών (ATP) αξίωσε διευκρινίσεις από τις κινεζικές αρχές. Πλέον, ολοένα και περισσότερα γίνονται τα tweet με #WhereIsPengShuai, με στόχο να βρεθεί η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις.

    Η Μαρία Σάκκαρη ανάρτησε φωτογραφία της:

    Ο πρόεδρος της WTA σημείωσε: «Η δήλωση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την Peng Shuai εγείρει μόνο τις ανησυχίες μου ως προς την ασφάλειά της και το πού βρίσκεται. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Peng Shuai έγραψε πραγματικά το email που λάβαμε ή πιστεύει αυτό που της αποδίδεται».

    Ο πρόεδρος της ΑΤΡ, Αντρέα Γκαουντέντσι, ανέφερε: «Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες στην περίπτωση του Peng Shuai είναι βαθιά ανησυχητικές. Το θέμα είναι μεγαλύτερο από το τένις, όπως φαίνεται από την έκρηξη ανησυχίας εντός και εκτός του αθλήματός μας. Η ασφάλειά της αποτελεί άμεση ανησυχία μας και απαιτείται σαφήνεια για την κατάσταση. Η ανάγκη για επαληθεύσιμη άμεση επικοινωνία μαζί της είναι ζωτικής σημασίας».

    Η Serena Williams, από τη μεριά της, επισήμανε: «Είμαι συντετριμμένη και σοκαρισμένη όταν ακούω τα νέα για την υπόθεση της Peng Shuai. Ελπίζω να είναι ασφαλής και να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί. Να στείλουμε αγάπη σε εκείνη και την οικογένειά της σε αυτήν την απίστευτα δύσκολη στιγμή».

    Το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, Novak Djokovic, τόνισε: «Ειλικρινά, είναι σοκαριστικό που λείπει, περισσότερο μάλιστα ότι πρόκειται για κάποια που έχω δει σε προηγούμενες περιοδείες μου αρκετές φορές. Ελπίζω ότι θα βρεθεί και ότι θα είναι καλά. Είναι τρομερό… Μπορώ να φανταστώ πώς νιώθει η οικογένειά της…».

    Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Επαγγελματιών Τενιστριών: «Η Ένωση Επαγγελματιών Παικτών Τένις (PTPA) υποστηρίζει την εύρεση ανεξάρτητων αποδεικτικών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την τοποθεσία που βρίσκεται η παίκτρια του WTA, Peng Shuai. Πρέπει να ενωθούμε και να είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε δράση, εκτός εάν δοθούν στον κόσμο επιβεβαιωμένα στοιχεία για την ευημερία της».

    Η Naomi Osaka, νικήτρια τεσσάρων γκραν σλαμ, γνωστή για το πόσο ενεργή είναι στα social media, πήρε θέση: «Πληροφορήθηκα πρόσφατα για μια συνάδελφό μου που χάθηκε λίγο αφότου αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Η λογοκρισία δεν είναι ποτέ σωστή, ελπίζω ότι η Peng Shuai και η οικογένειά της να είναι ασφαλείς και καλά».

    Η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή τοποθετήθηκε επίσης, αναφέροντας: «Η εμπειρία δείχνει ότι η αθόρυβη διπλωματία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για να βρεθεί λύση σε τέτοια ερωτήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΔΟΕ, προσθέτοντας: «Αυτό εξηγεί γιατί η ΔΟΕ δεν θα σχολιάσει περαιτέρω σε αυτό το στάδιο».

    Η επιτροπή Hall of Fame του τένις εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από την Πενγκ Σουάι είναι βαθιά ανησυχητικά. Το Hall of Fame του διεθνούς τένις συμμερίζεται την ανησυχία για την ευημερία της και την έκκληση για διασφάλιση της ασφάλειάς της».