Πίνακας Περιεχομένων
    1. Διαδηλώσεις και οδομαχίες σε όλη την Ευρώπη

    Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η νότια Ευρώπη βρέθηκε έρμαιο σε φλόγες από καύσωνα. Τώρα, στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα, η Ευρώπη παραδίδεται σε φλόγες άλλης προέλευσης. Η έξαρση της πανδημίας οδηγεί τη μία κυβέρνηση μετά την άλλη σε lockdown, είτε ολικό είτε μόνο για ανεμβολίαστους, και σε αρκετές πόλεις οι δρόμοι γεμίζουν με πλήθος που αντιδρά, βάζει φωτιές, έρχεται σε σύγκρουση με την αστυνομία.

    Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι η Ολλανδία, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην πιο δεινή θέση, με την κοινωνική έκρηξη να είναι τεράστια. Μετά την προχθεσινή ημέρα κατά την οποία η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους στο Ρότερνταμ, ακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου νέες διαδηλώσεις, στη Χάγη αυτή τη φορά, που κατέληξαν σε επίθεση και τραυματισμό 5 αστυνομικών, με τον ένα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο με τραυματισμό στο γόνατο.

    Οι διαδηλωτές εκτόξευαν πυροτεχνήματα, ενώ έβαζαν φωτιά σε ποδήλατα και υπάρχουν αναφορές για ρίψη πέτρας σε ασθενοφόρο που μετέφερε έναν ασθενή. Οι αστυνομικοί απαντούσαν σε όλα αυτά με το ιππικό, με σκυλιά και με γκλομπ. Οι αρχές της Χάγης έχουν ανακοινώσει ότι η πόλη βρίσκεται σε επείγουσα κατάσταση και έχουν γίνει ήδη 7 συλλήψεις πολιτών.

    Σε δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα της πρώτης κατηγορίας εισέβαλλαν πολίτες και τα ματς διεκόπησαν, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν ξανά για τους φιλάθλους. Τρεις πολίτες βρίσκονται στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμούς λόγω των βολών στον αέρα από την αστυνομία στο Ρότερνταμ, με τις αρχές να διεξάγουν έρευνα για το συμβάν και την αστυνομία να αναφέρει πως κατέφυγε σε αυτή τη λύση γιατί τα πράγματα είχαν γίνει επικίνδυνα.

    Η πανδημία «σφυροκοπά» την Ευρώπη: Τα μέτρα που έλαβαν 13 ευρωπαϊκές χώρες ενόψει Χριστουγέννων

    Η Ολλανδία βρίσκεται στο ξεκίνημα των τριών εβδομάδων μερικού lockdown με τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 20:00 και τα αθλητικά events να γίνονται χωρίς φιλάθλους.

    Διαδηλώσεις και οδομαχίες σε όλη την Ευρώπη

    Ανάλογο είναι το σκηνικό και στη Βιέννη, στην Αυστρία, όπου από αύριο ξεκινάει ολικό lockdown μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, με μια επανεκτίμηση στις 30 Νοεμβρίου. Παράλληλα, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού που θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου, με χρηματική ποινή ή ακόμα και φυλάκιση σε περίπτωση απείθειας, έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη κι έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους κρατόντας πανό που έγραφαν «Ελευθερία» και «Αντίσταση», ενώ γιούχαραν την αστυνομία.

    Στην Κροατία, η πρωτεύουσα, το Ζάγκρεμπ, γέμισε κι αυτό στους δρόμους από διαδηλωτές που αντιδρούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ιταλία, το Green Pass που επεκτάθηκε σε εργασιακούς χώρους, εκδηλώσεις και στα μέσα μεταφοράς, οδήγησε χιλιάδες πολίτες στο Circus Maximus της Ρώμης.

    Η Γαλλία έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τα εντός των τειχών της και τα εκτός των τειχών της, δηλαδή τις αντιδράσεις στα υπερπόντια εδάφη της. Δεκάδες αστυνομικοί εστάλησαν από τη Γαλλία στη Γουαδαλούπη στην Καραϊβική, για να επιβάλλουν την τάξη, καθώς τις διαδηλώσεις ακολούθησε πλιάτσικο σε πολλά καταστήματα, με επιχειρήσεις να καίγονται και να γίνεται χρήση πυρομαχικών εναντίον της αστυνομίας.

    Η κατάσταση είναι έκρυθμη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την έξαρση της πανδημίας και ο επικεφαλής του στην Ευρώπη, δρ. Hans Kluge, δήλωσε στο BBC ότι πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα, ειδάλλως θα πεθάνουν 500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη ως τον Μάρτιο. «Ο Covid-19 έχει γίνει ξανά η νούμερο 1 αιτία θανάτου στην ήπειρο. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να πολεμήσουμε τον ιό. Εμβολιασμοί, μάσκες και Covid διαβατήρια».

    Σε μια Ευρώπη που στην Ανατολή της βλέπει να κλιμακώνεται η προσφυγική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, που η Ρωσία έχει προπαρασκευή εισβολής στην Ουκρανια, που τα Βαλκάνια βρίσκονται σε κρίση, που υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα, που λείπει η κεντρική ηγετική μορφή, που χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία αποτελούν πλέον κόκκινη ζώνη για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, τα lockdown φαίνεται πως θα επιτείνουν το χάος και θα κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη.

    Το ερώτημα είναι αν θα πάρουν επιτέλους οι ηγεσίες της Ευρώπης το μάθημα τους ή αν θα συνεχίσουν να αδιαφορούν…