Πίνακας Περιεχομένων
  1. «Όλα τα έκτακτα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά» λέει ο Πλεύρης
  2. «Έχει γίνει επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα, έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ»

  Τις τελευταίες 3 εβδομάδες που τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη έχουν πάει τη ραγδαία ανιούσα και οι θάνατοι είναι καθημερινά πάνω από 4.000, οι αρμόδιοι στην Ελλάδα τονίζουν διαρκώς πως το lockdown δεν είναι στο πλάνο τους. Ο κ. Πλεύρης, υπουργός Υγείας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Οικονόμου, επανέλαβαν με δηλώσεις τους σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να κλείσει ξανά την οικονομία, σε μια περίοδο που ανακάμπτει.

  Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως έχουν παρθεί μέτρα για ανεμβολίαστους, τα οποία θεωρούν ότι θα κάνουν τη διαφορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως είναι οι ανεμβολίαστοι που καταλήγουν στα νοσοκομεία και επιδεινώνουν την πίεση στο ΕΣΥ.

  «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει λοκντάουν. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες.

  Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά αυτή τη στιγμή, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σοβαρή προσέλευση συμπολιτών μας και για πρώτη και για τρίτη δόση, πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι, πάμε σε αρκετά καλή εμβολιαστική κάλυψη. Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολίτες μας στην πρώτη δόση».

  Η αντεπίθεση της AstraZeneca: Τι σημαίνουν οι λίγες νοσηλείες στη Βρετανία που χορηγεί το εμβόλιο

  «Όλα τα έκτακτα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά» λέει ο Πλεύρης

  Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ κάνουν λόγο για 85% ανεμβολίαστα κρούσματα, 94% των ΜΕΘ έχουν καταληφθεί από ανεμβολίαστους και οι θάνατοι είναι κατά 90% σε ανθρώπους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει εμβολιαστική κάλυψη στο 73.5% στους ενήλικες και περιμένει να δει τι απόφαση θα πάρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για παιδιά 5-11 ετών.

  Ο κ. Πλεύρης περιέγραψε και την κατάσταση με τα χειρουργεία και τη δυνατότητα που δίνεται στις διοικήσεις νοσοκομείων να αναβάλλουν κάποια που δεν θεωρούνται επείγοντα, ώστε να μην καλύπτονται οι ΜΕΘ από μη αναγκαία περιστατικά εκτός Covid-19.

  «Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν σε λοκντάουν και υπήρξε απαγόρευση, τώρα δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις βάσει του προγραμματισμού και τις νοσηλείες που έχουν –εάν κρίνουν- να περιορίσουν χειρουργεία. Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία. Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει είτε απλών είτε ΜΕΘ τούς δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να περιορίσουν. Άρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα.

  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δε θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.

  Ο περιορισμένος θα είναι στο απολύτως απαραίτητο εκεί που μπορούν να πάνε πίσω κάποια χειρουργεία. Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 12.000 έχουμε βάλει προσωπικό γιατροί και νοσηλευτές, έχουμε πάρει 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα εξυπηρετούνται COVID περιστατικά αλλά στέλνουμε και non COVID χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Ουσιαστικά έχει γίνει ενιαίο σύστημα υγείας δημοσίου – ιδιωτικού τομέα».

  «Έχει γίνει επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα, έχουμε 1.300 κλίνες ΜΕΘ»

  Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε λεπτομερώς στο σχέδιο του υπουργείου για την αύξηση των κλινών μέσω του ιδιωτικού τομέα και πώς συνδυάζονται τα περιστατικά Covid με τα non Covid στις ΜΕΘ.

  «Όλες οι κενές κλίνες του ιδιωτικού τομέα ΜΕΘ είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ, έχουμε πάρει κλίνες. Στην Αθήνα έχουμε ήδη σχεδιάσει ποιες κλίνες θα πάρουμε από συγκεκριμένα νοσοκομεία όταν τα χρειαστούμε. Ιδιώτες μπήκαν στο σύστημα και με επιστράτευση. Για να βάλεις ιδιωτική δομή να κάνει εφημερία θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην εφημερία που δεν την γνωρίζουν ως ειδικότητα.

  Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.300 ΜΕΘ κλίνες οι οποίες είναι μοιρασμένες. Το ΕΣΥ λειτούργει σε 2 ταχύτητες, μια ταχύτητα τα non COVID και μια τα COVID. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΣΥ έχει την πίεση που είχε ούτως ή άλλως, καθώς η οικονομία και η κοινωνία είναι ανοιχτές, έχει επιπλέον και το COVID. Aυτό σημαίνει ότι όταν ένα νοσοκομείο έχει συμπληρωμένες κλίνες, πρέπει να διαθέσει παραπάνω κλίνες είτε από COVID για non COVID περιστατικά ή το αντίθετο».

  Τέλος, ο κ. Πλεύρης σχολίασε για την πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που έχει τις περισσότερες ΜΕΘ στην Ευρώπη.

  «Το ΕΣΥ της Γερμανίας δεν πιέζεται που έχει 40.000 ΜΕΘ; Όλα τα συστήματα της Ευρώπης είναι φτιαγμένα για κάποιες αντοχές εμείς έχουμε υπερδιπλάσιες κλίνες και δυστυχώς ένα κομμάτι των συμπολιτών μας αφορά αυτούς γιατί οι βαριές νοσηλείες σε κλίνες ΜΕΘ και σε απλές κλίνες με βαριά περιστατικά είναι κατά βάση από το 27% των συνανθρώπων μας που δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι λογικό να υπάρχει πίεση που διαχειριζόμαστε».

  Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πλεύρη και ο κ. Οικονόμου που, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε με τη σειρά του πως το lockdown δεν είναι στο σχέδιο της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να διασαλευτεί ξανά η οικονομία και η κοινωνική ζωή. Τα μέτρα που θα λαμβάνονται κάθε φορά, θα αφορούν στους ανεμβολίαστους.