Πίνακας Περιεχομένων
    1. Αποχώρησαν οι Πράσινοι από τον συνασπισμό
    2. Ποια είναι η Magdalena Andersson

    Δεν κράτησαν πολύ οι πανηγυρισμοί για την εκλογή της Magdalena Andersson, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Σουηδία. Κι αυτό γιατί οκτώ ώρες μετά, η ίδια υποχρεώθηκε να παραιτηθεί γιατί καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Το κλίμα ευφορίας, κράτησε πραγματικά λίγο στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

    Συγκεκριμένα, οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, όπως αναφέρει και το BBC, οδηγώντας στην έξοδο από αυτήν το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων. «Υπάρχει μια συνταγματική πρακτική που θέλει την κυβέρνηση συνασπισμού να παραιτείται όταν ένα κόμμα την εγκαταλείπει. Δεν θέλω να είμαι επικεφαλής μιας κυβέρνησης η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται» σχολίασε η Andersson, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

    Όπως εξήγησε, είπε «στον πρόεδρο ότι επιθυμώ να παραιτηθώ από την πρωθυπουργία». Πάντως, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την πολιτική, καθώς θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης. Αναμφίβολα, η εκλογή της θα γράψει ιστορία για το πιο λίγο διάστημα στην εξουσία που έγινε ποτέ.

    Αποχώρησαν οι Πράσινοι από τον συνασπισμό

    Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός στο κοινοβούλιο. «Θέλαμε να έχουμε την έγκριση ώστε να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές. Δεν είναι δουλειά του κόμματος των Πρασίνων να εφαρμόζει έναν προϋπολογισμό τον οποίο διαπραγματεύτηκαν οι Σουηδοί Δημοκράτες», είπε η συμπρόεδρος του κόμματος.

    Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης απορρίφθηκε, ενώ πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προωθούσαν τρία δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

    Ποια είναι η Magdalena Andersson

    Απόφοιτος της μεγάλης επιχειρηματικής σχολής της Στοκχόλμης, πέρασε κι από το Harvard, ενώ το 1996 ήταν μέρος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που στάλθηκε στη Νέα Υόρκη για να πείσει για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας της, που τότε είχε αποδυναμωθεί από μια οικονομική κρίση.

    Μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις σουηδικές εκλογές του 2014, η Magdalena Andersson διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών από τον πρωθυπουργό Stefan Lofven στο υπουργικό συμβούλιο του. Μάλιστα, η Andersson διορίστηκε εκ νέου Υπουργός Οικονομικών από τον Λεβέν μετά τις εκλογές του 2018.

    Γερμανία: Νέος καγκελάριος ο Olaf Scholz – Τρικομματική κυβέρνηση κεντροαριστεράς