Πίνακας Περιεχομένων
    1. Δεκάδες δισ. δολάρια από τα ΗΑΕ και άλλες χώρες της Ανατολής προς την τουρκική οικονομία

    Στο χθεσινό κείμενο για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, είχαμε θέσει ένα ερώτημα στον τίτλο για το αν ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί τεχνητή κρίση. Μια πρώτη απάντηση ήρθε λίγες ώρες αργότερα, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) να υπογράφουν με την τουρκική πλευρά συμφωνία για επενδύσεις στα επόμενα χρόνια, μια συμφωνία που ξεκλειδώνεται με την χορήγηση 10 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τις επερχόμενες επενδύσεις.

    Τουρκία και ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνίες που αφορούν τον ενεργειακό τομέα και την τεχνολογία το απόγευμα της Τετάρτης, με τους Ταγίπ Ερντογάν και Πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν να υπογράφουν και να ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους, μετά από συνάντηση στην Άγκυρα.

    Ο Πρίγκιπας των ΗΑΕ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ερντογάν και δη εκπροσωπώντας τη χώρα του, με τις δύο χώρες να συμφιλιώνονται ύστερα από μια μακρά περίοδο αντιπαλότητας και εν μέσω της κρίσης της τουρκικής οικονομίας. Μια αντιπαλότητα που κράτησε σχεδόν 10 χρόνια, στο διάστημα δηλαδή της Αραβικής Άνοιξης, με τις δύο χώρες να έχουν σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ να είχε βάλει στόχο την κατάρρευση της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στις ώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

    Τώρα τα ΗΑΕ θέλουν να αλλάξουν την εικόνα τους και να αναλάβουν ρόλο ηγέτη στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Το 2020 έφτιαξαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, με το Κατάρ, βρήκαν σημείο επαφής με το Ιράν και ηγήθηκαν σε μια προσπάθεια επανασύστασης του συριακού κράτους. Το περασμένο έτος ο Ερντογάν ξεκίνησε να σκάβει το έδαφος της συμφιλίωσης, επιχειρώντας μια…ρητορική γοητείας, σύμφωνα με το Reuters.

    Τα MoU (memorandums of understanding) υπεγράφησαν από το fund Abu Dhabi Development Holding (ADQ), το Turkish Wealth Fund (TVF), το Γραφείο Επενδύσεων του Τούρκου Προέδρο και από εταιρείες που εδράζονται στη γείτονα.

    Ο Πρίγκιπας Σικ Μοχάμεντ έκανε λόγο για καρποφορία στις συζητήσεις με τον Ερντογάν και για ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΑΕ. «Ανυπομονώ να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή η συνεργασία και να επωφεληθούν τα δύο έθνη καθώς αναπτύσσουμε τους κοινούς στόχους ανάπτυξης» έγραψε στο Twitter.

    Το αραβικό fund υπέγραψε να επενδύσει σε τουρκικές εταιρείες τεχνολογίας και στην εδραίωση ενός fund που θα αφορά επενδύσεις στην τεχνολογία, ενώ η Abu Dhabi Ports υπέγραψε μια συμφωνία που αφορά στα λιμάνια και τη συνεργασία σε επίπεδο αποθηκών. Πιο συγκεκριμένα, η ADQ θα επενδύσει στην εταιρεία Kalyon για έργα στον ενεργειακό τομέα και στις κτηριακές υποδομές, υπέγραψε συμφωνία με το CCN Group για συνεργασία στον τομέα της υγείας και μια τρίτη συμφωνία με το Γραφείο Επενδύσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Στην ανακοίνωση των ΗΑΕ αναφέρεται πως θα διατεθεί ένα fund 10 δισ. δολαρίων για να υποστηριχθούν αυτές οι στρατηγικές συνεργασίες.

    Δεκάδες δισ. δολάρια από τα ΗΑΕ και άλλες χώρες της Ανατολής προς την τουρκική οικονομία

    «Τα προβλήματα με τα ΗΑΕ είναι τώρα πίσω μας. Εισερχόμαστε σε μια περίοδο που βασίζεται πλήρως στη συνεργασία και το κοινό κέρδος» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις της Τετάρτης. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι η επένδυση από τα Εμιράτα θα πάει πολύ παραπάνω από τα 10 δισ. δολάρια.

    Συμφωνία υπεγράφη επίσης μεταξύ της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και της κεντρικής τράπεζας των Εμιράτων, με τη μεταξύ τους συζήτηση να περιλαμβάνει τα λεγόμενα swap deals που αφορούν ταμειακές ροές και ομόλογα. Η τουρκική κεντρική τράπεζα πήρε μεγάλη ανάσα, καθώς είναι αυτή που κλυδωνίζεται από την υποτίμηση της λίρας και με τον Ερντογάν να μη της αφήνει περιθώριο ελιγμών.

    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει κάνει κάτι αντίστοιχο και με άλλες χώρες για να βρει πηγή hard currency, δηλαδή χρήμα που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές με την παγκόσμια αγορά, που θα στηρίξει την τουρκική λίρα, η οποία έχει πτώση της τάξεως του 45% φέτος. Κίνα (6 δισ.), Κατάρ (15 δισ.) και Νότιος Κορέα (2 δισ.) είναι τα τρία έθνη που οι κεντρικές τους τράπεζες διευκολύνουν σε ταμειακό απόθεμα την Τουρκία με συνολικά 23 δισ. δολάρια.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ΗΑΕ έχουν ξεκινήσει από καιρό σοβαρό επενδυτικό έργο στην Τουρκία, με επίκεντρο την ψηφιακή αγορά φρούτων και λαχανικών Getir και την πλατφόρμα e-commerce, την Trendyol. Τώρα αναζητούν ακόμα πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφτεί τον Δεκέμβριο το Άμπου Ντάμπι.

    Επόμενες χώρες στο πλάνο του Ερντογάν είναι η Αίγυπτος με τη Σαουδική Αραβία, που μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει ανάλογη ανταπόκριση με τα Εμιράτα.

    youtube.com/watch?v=9uWli3J1yGo