Κι εκεί που νομίζεις ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν ως ένα βαθμό, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο πανδημία, ήρθε η νέα μετάλλαξη Όμικρον, που έχει ταράξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα εμβόλια δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, μιλώντας για την μετάλλαξη, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κόσμος» όπου η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων να είναι στο ίδιο επίπεδο όπως με την Δέλτα και πρόσθεσε:

    «Πιστεύω ότι θα υπάρξει ουσιαστική πτώση (στην παρεχόμενη προστασία). Απλώς δεν ξέρω πόση γιατί πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα λένε ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα», δήλωσε ο Stéphane Bancel στους Financial Times.

    Στα όρια της νοσηλεύτρια: «Στάζω, διψάω, φοβάμαι» – 17 ανεμβολίαστοι σε νοσηλεία, δεν πίστευαν στον κορωνοϊό

    Εξήγησε πως η πληθώρα των μεταλλάξεων στο παραλλαγμένο στέλεχος πιθανότατα θα την βοηθήσει να διαφεύγει τις άμυνες των υφιστάμενων εμβολίων καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων για την αντιμετώπισή της.

    Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα ο CEO της Moderna επεσήμανε ακόμη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ίσως χρειαστούν μήνες για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία σε μεγάλες ποσότητες αναβαθμισμένων εμβολίων κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

    Τα υφιστάμενα εμβόλια των Moderna, Pfizer /BioNTech, AstraZeneca και Johnson&Johnson μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού, αν και είναι λιγότερα αποτελεσματικά έναντι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Σε εξέλιξη είναι έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί το ίδιο επίπεδος νόσησης όπως οι προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αν μπορεί να διαφεύγει της άμυνας των εμβολίων και της φυσικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη κι αν θα μπορέσει να επικρατήσει των άλλων στελεχών.

    Το αφεντικό της Pfizer, Albert Bourla είπε ότι η εταιρεία του σε περίπτωση ανάγκης θα έχει έτοιμο μέσα σε 100 μέρες ένα εμβόλιο για την μετάλλαξη Όμικρον και δήλωσε πεπεισμένος ότι το αντιϊκό φάρμακο με μορφή χαπιού της Pfizer και την εμπορική ονομασία Paxlovid για την Covid-19 δεν θα επηρεαστεί από την παραλλαγή ‘Ομικρον.

    Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον