Πίνακας Περιεχομένων
    1. Τα στοιχεία που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

    Μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 ετών, τα ημερήσια ραντεβού για εμβολιασμό δεν ξεπερνούσαν τα 2.600. Από την ανακοίνωση και μετά, τα ραντεβού ξεπέρασαν τις 10.000, κυρίως σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

    Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζει ότι για να μην πληρώσει πρόστιμο κάποιος πολίτης, θα πρέπει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου να έχει γίνει η πρώτη δόση. Αν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ και εφόσον ο πολίτης έχει κάνει την πρώτη δόση σε διάστημα 15 ημερών, τότε θα μειωθεί το πρόστιμο του στα 50 ευρώ ως ένδειξη καλής θέλησης από την πολιτεία. Μάλιστα, εντός της ημέρας θα γίνουν σχετικές διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

    Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καλούνται να συμμορφωθούν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 1961 και έχουν τη μόνιμη κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτοί που μπορούν να εξαιρεθούν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως τις 16 Ιανουαρίου, είναι όσοι έχουν νοσήσει και βρίσκονται εντός του κύκλου των 180 ημερών και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που κάνουν ανέφικτο τον εμβολιασμό.

    Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

    Τα στοιχεία που οδήγησαν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

    Εκτός από τις διευκρινίσεις στις οποίες θα προβεί ο κ. Πλεύρης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Βουλή στις 13:30 για να μιλήσει στους βουλευτές για τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο πλάνο της κυβέρνησης για τον έλεγχο της πανδημίας εν όψει των εορτών.

    Ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό βλέποντας τα εξής επιδημιολογικά δεδομένα:

    • Από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, δυστυχώς μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μήνα Νοεμβρίου.
    • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
    • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
    • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
    • Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
    • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

    Φαίνεται πως, σε αντίθεση με προηγούμενα μέτρα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ίσως γίνει το game changer της κατάστασης και μπορεί μέχρι τις γιορτές να έχει αποσυμφορήσει κάπως το σύστημα υγείας που βρίσκεται καθημερινά στα όρια του. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, από τις 6 Δεκεμβρίου ως και τις 12 του μήνα, θα έχει κάθε πολίτης, εμβολιασμένος και μη, ένα δωρεάν self test από το φαρμακείο.