Πίνακας Περιεχομένων
    1. Διευκρινίσεις των μέτρων έδωσε ο Θάνος Πλεύρης

    Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πρόκειται για Έλληνα άνδρα που ήρθε από τη νότια Αφρική.

    Ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης είπε:

    «Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα. Η άφιξη στην Ελλάδα έγινε στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Το πρώτο rapid ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα, ωστόσο και τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα reapid test που έκανε ήταν αρνητικά.

    Στις 29 Νοεμβρίου όμως το αποτέλεσμα του rapid test ήταν θετικό στον κορωνοϊό και στη συνέχεια υπεβλήθη σε PCR. Το αποτέλεσμα του PCR ήταν ύποπτο για τη μετάλλαξη Ομικρον και γι αυτό προχωρήσαμε σε περαιτέρω έλεγχο και προέκυψε πως πρόκειται για κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον.

    Εγινε ιχνηλάτηση σε όλες τις επαφές του κρούσματος και τα test τους ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό. Παραμένουν υπό παρακολούθηση».

    Albert Bourla: Ετήσιος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού για τα επόμενα αρκετά χρόνια

    Διευκρινίσεις των μέτρων έδωσε ο Θάνος Πλεύρης

    Ο Θάνος Πλεύρης στην εξειδίκευση των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ενα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ. Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

    Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή.

    Όσον αφορά τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

    Τέλος, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται θετικό PCR τεστ.

    Αθηνά Λινού: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ακραίο μέτρο…μένει να εμβολιάζουμε με τη βία»