Πίνακας Περιεχομένων
    1. Γιατί είναι δύσκολο να γίνει ξανά μια έκθεση με έργα του Vermeer

    Για πρώτη και τελευταία φορά έργα του Johannes Vermeer συγκεντρώνονται μαζί στο μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ. Από τις 10 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 4 Ιουνίου 2023 θα εκθέτει αριστουργήματα όπως το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», που δανείστηκε από το Mauritshuis.

    Στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνονται τα έργα «The Geographer», από το Μουσείο Städel στη Φρανκφούρτη, «Lady Writing a Letter with her Maid», από την Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο και «Woman Holding a Balance» από την Εθνική Πινακοθήκη της Τέχνης στην Ουάσιγκτον. Το Rijksmuseum έχει ήδη τέσσερα αριστουργήματα του, συμπεριλαμβανομένων των «The Milkmaid» και «The Little Street».

    Ο διευθυντής του μουσείου,Taco Dibbits, ισχυρίστηκε ότι η αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των μουσείων καθιστά απίθανη μια τέτοια διεθνή συνεργασία και στο μέλλον, ενώ έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει όσα περισσότερα έργα μπορούσε. Ο πιο γνωστός πίνακας του Vermeer είναι το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», που χρονολογείται γύρω στο 1665.

    Πιστεύεται ότι ο Vermeer ζωγράφισε 35 αριστουργήματα, εκ των οποίων τα 23 παρουσιάστηκαν μαζί πριν από 26 χρόνια στο Mauritshuis στη Χάγη. Ο Dibbits δεν περιμένει ότι μια τέτοια συλλογή θα μπορέσει να ξαναγίνει λόγω της ηλικίας των έργων και του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των γκαλερί, που προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες.

    Γιατί είναι δύσκολο να γίνει ξανά μια έκθεση με έργα του Vermeer

    «Η πίεση στα μουσεία να κάνουν εκθέσεις είναι μεγαλύτερη. Υπάρχουν όλο και περισσότερα μουσεία στον κόσμο και τα έργα του 17ου αιώνα είναι εύθραυστα. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και τα μουσεία δεν αποχωρίζονται έργα του Vermeer εύκολα. Το Rijksmuseum, έχει δημιουργήσει έχει την δυνατότητα να κάνει μια τέτοια έκθεση τώρα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συγκρίνουμε και να μελετήσουμε τα έργα ».

    Ο Vermeer,  έζησε και εργάστηκε στο Ντελφτ στα δυτικά της Ολλανδίας και θεωρείται ότι στέκεται επάξια δίπλα σε ζωγράφους όπως ο Picasso, o Van Gogh και ο Rembrandt, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία. Παρόλα αυτά λίγα είναι γνωστά για αυτόν ή τα θέματα των έργων του, ενώ απέκτησε μεγαλύτερη φήμη και αξία όταν πέθανε στα 43 του, το 1675.

    Η τελευταία τεχνολογία στη μελέτη της τέχνης αποκάλυψε πρόσφατα την χρονοβόρα προετοιμασία και την προσπάθεια που κατέβαλε στην δημιουργία των πινάκων του και τα ακριβά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, κάτι που εξηγεί το σχετικά μικρό αριθμό έργων του.

    Ο Dibbits υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση των πινάκων είναι μια ευκαιρία για τη νέα γενιά ερευνητών και κοινού, να μελετήσει και να θαυμάσει το όχι και τόσο γνωστό έργο του Vermeer.

    Η Martine Gosselink, διευθύντρια του Mauritshuis, δήλωσε: «Το ”Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι” είναι το πιο διάσημο κορίτσι από την Ολλανδία στον κόσμο. Ναι, θα μας λείψει τρομερά, αλλά μια έκθεση Vermeer χωρίς αυτό το κορίτσι δεν είναι ολοκληρωμένη».