Έκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε στην Ιάβα της Ινδονησίας, προκαλώντας ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που έχει καλύψει τα γύρω χωριά. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όπως γράφει το BBC, η πυκνή ηφαιστιακή τέφρα από το ηφαίστειο Semeru, εξαφάνισε τον Ήλιο σε δύο τοπικές συνοικίες.

    Οι κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα από τις εστίες τους, ενώ στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει ομάδες διάσωσης. Η αρμόδια υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρείες πως το νέφος ηφαιστειακής στάχτης υψώνεται σε μήκος 15 χλμ.

    Ο Thoriqul Haq, επικεφαλής της περιφέρειας, είπε στο Reuters ότι ένας δρόμος και μια γέφυρα που συνδέει την περιοχή προς την κοντινή πόλη Malang, έχουν αποκοπεί. «Είναι μια πολύ πιεστική, ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, από τότε που εξερράγη το ηφαίστειο», σημείωσε, προσθέτοντας πως εκκενώσεις περιοχών βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Η έκρηξη συνοδεύτηκε από καταιγίδα και βροχή που μετέφεραν τη λάβα και τα καμμένα συντρίμμια σε ένα αλλόκοτο μείγμα λάσπης προς την κατεστραμμένη γέφυρα που συνδέει τα χωριά Pronojiwo και Candipuro, τον οποίων διατάχθηκε εκκένωση.

    Το Semeru με ύψος 3.676 μέτρων, είναι μεταξύ των 130 ενεργών ηφαιστείων της Ινδονησίας και είχε εκραγεί και τον περασμένο Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα.